Ταξιδεύω χρόνια πολλά με πλοία και σε πλούς εσωτερικού και σε κρουαζιέρες.

Παράλληλα ασχολούμαι με το ναυτιλιακό ρεπορτάζ στο πλαίσιο της εργασίας μου, από αγάπη για το χώρο και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν με ναυτοσύνη, αυταπάρνηση,υψηλό επαγγελματικό επίπεδο,και αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα,ως χώρα ναυτική, είχε ανέκαθεν παράδοση και στη κρουαζιέρα.

Χρόνια πολλά πριν θυμόμαστε την Ηπειρωτική του Ποταμιάνου,με άδοξο βέβαια τέλος , αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον Χανδρή \”πατέρα\”μιας σημερινής παγκόσμιας δύναμης στο κλάδο, της Celebrity Cruises,τον Θεόδωρο Παναγόπουλο και πολλούς άλλους που φτιάχνουν μια μακρά λίστα αστέρων.

\"\"

Ταξίδεψα πρόσφατα με το κρουαζιερόπλοιο Louis Olympia και διαπίστωσα με τη πρώτη ματιά ότι είναι για μας τους \”καραβολάτρες\” ένα γνήσιο Βασιλοβάπορο …απ αυτά που δεν βγαίνουν πια σήμερα στις θάλασσες , που όχι μόνο δεν χρειάζεται να κρύψει την ηλικία του,αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να νιώθει υπερήφανο για τη σημερινή του εικόνα στα 32 του χρόνια.

Γνήσιο σκαρί θαλασσινό και καλοτάξιδο,φτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του \’80 στη Σκανδιναβία με ναυπηγική μαεστρία για να εξυπηρετήσει απαιτητικούς επιβάτες κρουαζίερας.

\"\"

Στο ταξίδι μας, ο σημερινός πλοίαρχος του Στάθης Ρωμαίος,μου αποκάλυψε ότι το γνώρισε στα πρώτα χρόνια της ζωής του,όταν το πλοίο ταξίδευε στην Καραιβική,κι εκείνος ταξίδευε ως νέος ανθυποπλοίαρχος σε άλλη εταιρία.

\”Τότε αναρωτήθηκα θαυμάζοντας το πλοίο αυτό, αν θα ρθουν ποτέ στην Ελλάδα τέτοια πλοία…κι η τύχη το φέρε έτσι ώστε σήμερα να το πλοιαρχώ…\”

Ο πλοίαρχος είναι επικεφαλής ενός πληρώματος πολλών διαφορετικων εθνικοτήτων και ειδικοτήτων, μιας και εκτός των ναυτικών,ως πλήωμα του πλοίου λογίζονται οι animater, οι ηθοποιοί , οι μουσικοί, το προσωπικό του γυμναστηρίου ,του spa,καθώς και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών εν πλώ.

\"\"

Ο πλοίαρχος είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος, φιλόξενος, που σε κερδίζει με τη πρώτη επαφή, και ο οποίος τιμά τον κλάδο του, και όσους τον επέλεξαν για τη θέση αυτή.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον ανταγωνισμό και τα υπόλοιπα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στα Ελληνικά νερά , θα ήθελα να τονίσω ότι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στο πλοίο της LOUIS CRUISES , είναι εξαιρετικό,ενώ το πλήρωμα,σε όλες του τις ειδικότητες και εθνικότητες με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή πραγματικά σε σκλαβώνει με τη προθυμία την ευγένεια και το χαμόγελο του.

\"\"

Θεωρούσα πάντα άλλωστε ότι τα πληρώματα κάνουν τα πλοία και οι ανθρωποί τους,σε όλες τις εποχές , σε όλους τους τόπους.

Αν και το πλοίο είναι υπό σημαία Μάλτας, (η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να προβληματίζεται για το ότι δεν μπορεί να συγκρατεί το σύνολο του στόλου που βρίσκεται σε πλοιοκτησία Ελλήνων και Κυπριακών συμφερόντων) , η Ελληνική και Κυπριακή κρουαζιέρα μπορεί να περιμένει πολλά από τη εταιρεία LOUIS  που απ ότι αντιλαμβάνεται όποιος ταξιδεύει στις 3ήμερες ή 4ήμερες κρουαζιέρες της, σε μια δύσκολη περίοδο που χαρακτηρίζεται απο περικοπές και οικονομίες κλίμακος, η LOUIS δεν φαίνεται να κάνει οικονομίες στις παροχές της προς όφελος του Ελληνα και ξένου επιβάτη της.

Το Πρόγραμμα της κρουαζιέρας είναι μελετημένο και καλοφτιαγμένο , ώστε οι ώρες \”Εν πλώ\” να γεμίζουν όμορφα και δημιουργικά, ενώ το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι πλούσιο,σε βαθμό που δεν καταλαβαίνεις το μεσοδιάστημα του ταξιδιού ανάμεσα στα λιμάνια.

Στα \”αρνητικά\” , θα πρέπει να επισημάνουμε το εξαιρετικά καλό φαγητό που προσφέρεται (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό) μιας και η νοστιμιά και η ποσότητα τους μπορεί να σας δώσει επιπλέον κιλά στην ολιγοήμερη παραμονή σας, που ο νυχτερινός χωρός, το κολύμπι στη πισίνα του πλοίου,και το γυμναστήριο,δεν θα σταθούν ικανά,να τα αποφύγετε.

Ο Ελληνας σεφ και η ομάδα του προσθέτει ένα ακόμα πόντο στην αξιολόγηση μας,
αφού με Ελληνικό προσανατολισμό κατά κύριο λόγο, δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις γεύσεις που θα επιθυμούσατε.

Τα ποτά στα μπαρ είναι προσεγμένα , ενώ αν δεν επισκεφθείτε το Sky Bar που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του πλοίου , και \”αγκαλιάζει\” τη τσιμινιέρα του Louis Olympia, θα χάσετε μια από την ωραιότερη θέα αυτού του ταξιδιού,ειδικά στις απογευματινές ώρες.

Η βόλτα στα καταστρώματα του όλες τις ώρες θα σας δώσει αίσθηση αρχοντιάς , άλλων εποχών. Η αίσθηση του ξύλου στο deck και στη κουπαστή του σκάφους,δεσπόζει και δίνει μοναδικό χρώμα.

Εν κατακλείδι , το πλοίο το βάζεις εύκολα στην καρδιά σου , και το κρατάς ως μια ξεχωριστή καλοτάξιδη φιγούρα που δεσπόζει στη θάλασσα και την ταξιδεύει με σιγουριά και ναυτική αρχοντιά.

Να ναι πάντα καλοτάξιδοι όσοι το ταξιδεύουν,και να χαρίζουν ευχάριστες στιγμές σε όσους το επιλέγουν .

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Κων/νος Γ. Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook