Έντονη είναι η κινητικότητα από πλευράς Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκείνες που απαιτούνται ώστε σε βάθος χρόνου το Ρέθυμνο να μπορέσει να γίνει τόπος υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.

Ξεκινώντας από το μηδέν καθώς αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές αλλά και ούτε οι μελέτες για την δημιουργία αυτών, έχοντας όμως το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου της γεωγραφικής θέσης του λιμένα του Ρεθύμνου, το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να γίνει η αρχή και το Ρέθυμνο να μπορέσει να μπει στο χάρτη των επισκεπτών κρουαζιέρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου παρουσία του προέδρου Μίνωα Αλεφαντινού, της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη αρμόδιου για την βιομηχανία, την απασχόληση και την ενέργεια Κώστα Λαμπρινού, του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, του αντιδημάρχου προγραμματισμού τεχνικών έργων Ματθαίου Τσιμπισκάκη, του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Παρασύρη αλλά και του λιμενολόγου και συμβούλου του Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Σιώρη.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου ο οποίος βέβαια πρέπει να ξεκινήσει από τις σωστές βάσεις.

Ο Γιάννης Σιώρης, ως ειδικός λιμενολόγος που έχει κάνει και το μάστερ πλαν της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου ανέλυσε τις προοπτικές και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκομένων ενώ δεσμεύτηκε όπως του ζητήθηκε μέχρι την επόμενη Τετάρτη να έχει αποστείλει εγγράφως τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τα κοστολόγια μελετών και έργων, ώστε να γνωρίζουν στο έπακρο πώς και ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις.

Βασική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση σχετικών με τη δημιουργία υποδομών μελετών αλλά και η εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησής τους. Κάθε φορέας από την πλευρά του, Περιφέρεια, δήμος, Λιμενικό Ταμείο αναζητά τρόπους προκειμένου το δυνατό συντομότερο να εξευρεθούν οι πόροι για να ξεκινήσουν και να ωριμάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απαιτούμενες μελέτες.

Το μέτρο του ΕΣΠΑ που αναμένεται να «ανοίξει» το επόμενο διάστημα και που αφορά στα λιμενικά έργα είναι ένας τρόπος για να γίνει τουλάχιστον η αρχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 20 συνολικά εκατ. ευρώ για ολόκληρη την Κρήτη από το οποίο το Ρέθυμνο φιλοδοξεί να απορροφήσει επτά περίπου εκατομμύρια προκειμένου να προχωρήσει στο έργο αναβάθμισης και προστασίας του εμπορικού λιμένα.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες, ωστόσο η αισιοδοξία είναι διάχυτη για την απορρόφηση μέρους της χρηματοδότησης καθώς κανένας νομός του νησιού δεν έχει αυτή την ώρα έτοιμη μελέτη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν ενεργά με το θέμα και να μην αφήσουν καμιά ευκαιρία αλλά κυρίως καθόλου χρόνο να χαθεί.

«Ήταν μια πολύ ουσιαστική σύσκεψη, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία από κοινού να προγραμματίσουμε τους στόχους μας και να σχεδιάσουμε τον συντονισμό των δράσεων μας για να καταφέρουμε στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα να καθορίσουμε τις κινήσεις μας.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια για να πετύχουμε την ωρίμανση οικονομικών μελετών και να δρομολογήσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες. Σκοπός της συνάντησης που έγινε παρουσία και του κ. Σιώρη, ο οποίος έχει κάνει ένα μάστερ πλαν για την λιμενολεκάνη ήταν να χαράξουμε την στρατηγική, ώστε να έχουμε στα χέρια μας μελέτες και αδειοδοτήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την δημιουργία υποδομών για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Επίσης όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε χθες συμφώνησαν ότι ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελεί προτεραιότητα για την πόλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μίνως Αλεφαντινός.

Το έργο αυτό, το οποίο προσανατολίζονται να εντάξουν άμεσα στον άξονα του ΕΣΠΑ, «ανοίγει» το επόμενο διάστημα και αφορά στο δυτικό κομμάτι του εμπορικού λιμένα καθώς έχει να κάνει κυρίως με μια υποδομή αναβάθμισης και προστασίας του. Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται στις 300.000 ευρώ.

Όμως οι αρμόδιοι συνεχίζουν τις προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να εξευρεθούν πόροι για μελέτες και κατά συνέπεια για το μεγάλο εκείνο έργο υποδομής που θα μπορέσει να καταστήσει εφικτό τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.

Αυτός είναι ο στόχος του Λιμενικού Ταμείου και όλων των φορέων για τα επόμενα τρία χρόνια και εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συμβάλλουν καθένας με τον τρόπο του στην επίτευξή του, αφού εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας θα δώσει νέα τουριστική ώθηση σε ολόκληρο τον νομό ενισχύοντας κατά πολύ την τοπική οικονομία.

πηγή \”Ρεθεμνιώτικα Νέα\”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook