Οι CERS (Consortium of European Re-enactment Societies ) ολοκλήρωσαν το κύκλο των παραστάσεών τους στο πρόγραμμα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, οι παρελάσεις και παραστάσεις τους ξεκινούσαν καθημερινά από την πόλη και κατέληγαν στην είσοδο του φρουρίου όπου και υποδεχόταν το κοινό για τις μουσικές εκδηλώσεις.

Οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συναντούν στην βραδινή τους βόλτα αντιπροσωπεία από την αυλή του Δόγη, η οποία τους μετέφερε στην εποχή της Αναγέννησης. Οι έξι τυμπανιστές έκαναν αισθητό τον ερχομό της ομάδας από μακριά και προκαλούσαν την συγκέντρωση του κόσμου γύρω τους. Η αυτού εξοχότης ο Δόγης της Βενετίας, συνοδευόμενος από τους ευγενείς και τα στελέχη του σταματούσε για ένα σύντομο χαιρετισμό με μικρούς και μεγάλους. Η εικόνα των Βενετών με τα μεγαλοπρεπή αυθεντικά κοστούμια τους και τον εξοπλισμό τους μεταφέρθηκε από την περασμένη Παρασκευή 23 Αυγούστου σε οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, από την Αμνάτο, Ελεύθερνα, Αρχαία Ελεύθερνα, Σταυρωμένο τ Αργυρούπολη, Επισκοπή , Γωνιά, Ρούστικα, Άγιο Κων/νο, Χρωμοναστήρι και Ρουσσοσπίτι.

Η πρώτη έξοδος του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ στα χωριά με ενετικά στοιχεία του Δήμου στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, αφήνοντας την πεποίθηση ότι οι οικισμοί μας είναι έτοιμοι( διαδοχικά κάθε χρόνο ) να υποδεχτούν κύριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Εκτός από τους οικισμούς υπήρξε ειδική παρουσίαση σε 15 ξενοδοχεία της περιοχής. Εκεί, σε συνεργασία του Γραφείου Τουρισμού με το προσωπικό και τη διοίκηση οι CERS έκαναν ειδική παρουσίαση του Φεστιβάλ και προώθηση των εκδηλώσεων. Η ανταπόκριση ήταν πολύ ικανοποιητική, καθώς οι συναυλίες ήταν κατάμεστες από τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων.

Από την πλευρά των κατοίκων και επισκεπτών των οικισμών υπήρξε μια πρώτη ουσιαστική επαφή με τη φιλοσοφία, τη δράση και τις εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ. Μέχρι πρότινος οι εκδηλώσεις παρέμεναν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στους χώρους των συναυλιών.

Η παρουσία της βενετσιάνικης αντιπροσωπείας που συνοδευόταν από άτομα του Γραφείου Πολιτισμού προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, και παρείχε άμεση ενημέρωση για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πόλη και τους οικισμούς.

Από την πλευρά τους οι Βενετοί, κατέθεσαν τις εντυπώσεις τους στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνάντησης τους με το δήμαρχο κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και την αντιδήμαρχο κ. Πέπη Μπιρλιράκη, καθώς και με τους υπεύθυνους συνοδούς τους του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δήλωσαν ότι τους συγκλόνισε η φιλοξενία και η ζεστασιά των ανθρώπων των οικισμών. Όπως χαρακτηριστικά είπαν έχουν ταξιδέψει ως ιστορικός σύλλογος Ευρώπης σε όλο τον κόσμο και ποτέ δεν συνάντησαν τόσο αξιοπρεπείς και ζεστούς οικοδεσπότες. Αυτό που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η πληθώρα των ενετικών στοιχείων σε όλη την περιοχή του Ρεθύμνου καθώς και το καμάρι με το οποίο οι κάτοικοι τα παρουσίαζαν περιγράφοντας την ιστορία τους.

Ο δήμαρχος κ. Γ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο Ρεθυμνιώτικος λαός ξέρει να σέβεται όλη την ιστορική κληρονομιά του και να μετατρέπει τους μέχρι τώρα «κατακτητές» του σε τωρινούς και μελλοντικούς φίλους και συμμάχους του. Παράδειγμα και απόδειξη το δώρο που παρέδωσε στους φιλοξενούμενους: τη συλλογή από γκραβούρες της περιόδου της Ενετοκρατίας στο Ρέθυμνο.

Η συνάντηση έκλεισε με τη συμφωνία όλων ότι θα υπάρξει κλιμάκωση και προγραμματισμός για συνεργασίες, οι οποίες θα βασίζονται σε μια κοινή πλατφόρμα στόχων και δράσεων σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook