Με νέες μειώσεις στα εφάπαξ αλλά και στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και στα ταμεία κύριας ασφάλισης από το 2015.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα εφάπαξ όπου σύμφωνα με παράγοντες του ασφαλιστικού οι μειώσεις από το 2014, κατά μέσο όρο, θα διαμορφωθούν στο 20% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 30%.

Οι ασφαλισμένοι μάλιστα θα εισπράττουν εφάπαξ \”πολλών ταχυτήτων\” καθώς το ποσό θα εξαρτάται από την γενική οικονομική κατάσταση του ταμείου το οποίο θα δεσμεύεται από ρήτρα βιωσιμότητας σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να παράγει νέα ελλείμματα, τα εφάπαξ θα δίνονται πλέον βάσει ατομικών λογαριασμών σε πλήρη ανταποδοτικότητα προς τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ενώ το ποσό θα επηρεάζεται ακόμη και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα καταθέσουν την ίδια χρονιά αίτηση για εφάπαξ αλλά ακόμη κι από το ύψος της ακίνητης περιουσίας του ταμείου.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους, το σύστημα υπολογισμού θα είναι μικτό. Για τα έτη ασφάλισης έως το 2002 το σύστημα θα είναι τεκμαρτό ενώ για τα έτη από το 2003 και μετά για τα οποία υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των εισφορών θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού.

\”Εγκλωβισμένοι\” αναμένεται να βρεθούν περίπου 60.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έως και 2 χρόνια για να εισπράξουν το εφάπαξ τους ενώ στον \”αέρα\” θα βρεθούν και όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις το 2013 και θα εισπράξουν το εφάπαξ τους το 2014.

Αναπόφευκτες εκτιμούν παράγοντες του ασφαλιστικού πως θα είναι οι νέες μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις από το 2014 καθώς και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα δεσμεύεται και αυτό από \”ρήτρα ελλειμμάτων\” με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων να κάνουν ήδη λόγο για έλλειμμα που θα φτάσει στο τέλος του 2013 στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι επικουρικές συντάξεις μάλιστα θα υπολογίζονται βάσει ατομικών μερίδων που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2014. Αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η περίπτωση του ταμείου εμποροϋπαλλήλων όπου για περισσότερα από 10 χρόνια οι συντάξεις αποδίδονταν στους ασφαλισμένους με μια απλή υπεύθυνη δήλωση των εργοδοτών χωρίς να ελέγχονται στην πραγματικότητα οι εισφορές.

Η μαύρη τρύπα του ταμείου φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, οι ισολογισμοί δεν έχουν κλείσει από το 2005, ενώ οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου φτάνουν τα 10,5 εκατ. ευρώ το μήνα όταν οι δαπάνες αγγίζουν τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ ενδεικτικό σύμφωνα με την διοίκηση του ταμείου εκτεταμένη εισφοροδιαφυγής.

megatv.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook