Η σχετική απόφαση για την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ «θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας», με τα αρμόδια υπουργεία να «προωθούν λύση στο πλαίσιο του εφικτού» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση μετά την κοινή σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, και ενώ τα σενάρια οργιάζουν και οι εργαζόμενοι αγωνιούν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάσθηκε σήμερα σε βάθος σε κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, τα οποία προωθούν λύση στο πλαίσιο του εφικτού. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Σε ό,τι αφορά τη Λάρκο παρουσιάστηκε στους εργαζομένους το κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάστηκε στους εργαζομένους σε συνάντησή τους με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

«Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου τους παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Βάσει μνημονίου και προαπαιτούμενων δράσεων, τα σχέδια εξυγίανσης των τριών προβληματικών εταιριών του Δημοσίου θα πρέπει ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα και να εφαρμοστούν ως το τέλος του έτους.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, οι σύμβουλοι του του Δημοσίου προτείνουν καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης για την ΕΛΒΟ με τελικό στόχο την μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης.

Αντιστοίχως για την ΕΑΣ προκρίνεται αυτή τη στιγμή το σχέδιο διάσπασης του αμυντικού σκέλους από το πολιτικό και στη συνεχεία η ένταξή της στο καθεστώς κατάργησης, συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης, μια επιλογή αντίστοιχη με αυτή για την ΕΡΤ, ενδεχομένως με χρήση του άρθρου 14 Β του Ν 3429.

Οι αποφάσεις θα υποβληθούν στην τρόικα ως το τέλος Αυγούστου.

Σταθερή πάντως παραμένει η θέση του υπουργείου Άμυνας υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) κατασκευάζονται από την ΕΑΣ.

Τα «αγκάθια»

Η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπως αναφέρει το Βήμα, αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά ζητήματα, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στις συσκέψεις.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση.

Βασικό «αγκάθι» είναι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2004-2012 και για τα οποία πρόσφατα προέκυψε από την ΕΕ θέμα επιστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, η λύση που θα προταθεί στην τρόικα είναι η διάσπαση του Αμυντικού σκέλους της ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό.

Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της ΕΕ που επιτρέπει την κατ εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για επανεκκίνηση της εταιρείας καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Τα χρέη της ΕΛΒΟ είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ που όμως έχει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία), ενώ εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων.

Αυτό που φοβούνται οι εργαζόμενοι είναι οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση που προβλέπει στο σχετικό άρθρο που συζητείται για την ΕΛΒΟ.

Σε ό,τι αφορά την ΛΑΡΚΟ, η οποία απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει φόβος η ΕΕ να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο σύμβουλος του Δημοσίου πρότεινε την ένταξη της επιχείρησης στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου (Αρθρο 99) προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της, κυρίως από την ΔΕΗ η οποία διεκδικεί 300 εκατ. ευρώ μέσω της Δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες κάνουν λόγο για τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook