Η φοβία της θάλασσας από την οποία μπορεί να πάσχετε αποτελεί μια διαδεδομένη ειδική φοβία, η οποία εκλύει μια άμεση αντίδραση άγχους στην έμμεση ή άμεση επαφή του ατόμου με εκείνη.

Η μεγέθυνση της πιθανότητας ότικάτι κακό θα συμβεί («θα λιποθυμήσω») και η καταστροφοποίηση των συνεπειών σε περίπτωση που το «κακό» λάβει χώρα («θα πνιγώ») σας εντείνει τον φόβο.

Η μείωση της αυτοπεποίθησής σας για το αν θα τα βγάλετε πέρα σε περίπτωση πουκάτι απειλητικό συμβεί σας κάνει να φοβάστε περισσότερο («δεν θα μπορέσω να κολυμπήσω στην ακτή ή να ζητήσω βοήθεια»).

Χαρακτηριστική είναι η αίσθηση ανεπάρκειας απέναντι στην αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων και η εικόνα του εαυτού ως «έρμαιο» στον κατακλυσμό αλλεπάλληλων κινδύνων και απειλών, που αναπόφευκτα διατηρεί και εντείνει τον φόβο.

Tα άτομα που φοβούνται την θάλασσα πιστεύουν ότι δεν θα έχουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση την χρειαστούν. Χαρακτηριστική είναι και η «μαγική σκέψη» δηλ. η πίστη ότι επειδή φοβούνται, γίνονται πιο ευάλωτοι στους πραγματικούς κινδύνους, ή ότι ο φόβος έχει μια προφητική σημασία απέναντι στο κακό.

Όλες οι παραπάνω αρνητικές διεργασίες της σκέψης κάνουν το άτομο να αποφεύγει να μπαίνει μέσα στην θάλασσα, ή να κολυμπάει στα ρηχά ή να υπομένει την έκθεσή του σε αυτήν έχοντας ωστόσο υψηλά επίπεδα άγχους και ψυχοσωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθηση πανικού, αίσθηση εγκλωβισμού, τάσεις φυγής).

Ο ψυχικός σας εγκλωβισμός σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και αποφυγής είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια. Η αποφυγή σας να εκτεθείτεστην θάλασσα και να νικήσετε τον φαντασιακό σας φόβο και την αδυναμία που κουβαλάτε μέσα σας, σας κρατά διαρκώς σε μια επιφυλακή που δεν σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματική απειλή δεν υπάρχει.

Η μόνη λύση είναι να έρθετε αντιμέτωπη με αυτό που φοβάστε και σταδιακά να «αντέξετε» να κάνετε αυτό που τόσον καιρό αποφεύγετε.

Σε περίπτωση που χρειαστείτε θεραπευτική βοήθεια, η θεραπεία συμπεριφοράς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ειδικές φοβίες και θα σας προσφέρει ένα σχήμα εκμάθησης νέων και αποτελεσματικών συμπεριφορών που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε φυσιολογικά χωρίς να φοβάστε.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook