«Εντός ημερών» θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ειδοποίησαν οι δυτικές δυνάμεις τη συριακή αντιπολίτευση, σύμφωνα με πηγές από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που συμμετείχαν σε συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων των αντικαθεστωτικών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες και ότι παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Βρετανική βάση στην Κύπρο και οι βάσεις στην Σούδα

Μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη έστειλε η Βρετανία στην βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες επισημαίνοντας ότι η απόσταση από τους στόχους στη Συρία σε περίπτωση επέμβασης είναι μικρότερη των 100 μιλίων

Τις τελευταίες 48 ώρες αναφέρει η εφημερίδα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι . Μία βάση που μαζί μ΄ αυτή της Σούδας θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε οποιαδήποτε μορφής στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Στην Αθήνα υψηλότατη πηγή του ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση από τη Σούδα αλλά είναι σαφές ότι αυτό το τυπικό αίτημα θα τεθεί αφού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη Συρία και βέβαια δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται ή επιβεβαιώνεται.

Να σημειωθεί πως η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στον Μουζουρά Χανίων είχε χρησιμοποιηθεί και στους δύο πολέμους με το Ιράκ.

Επίσης και οι εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης είχαν χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση κατα του Καντάφι στην Λιβύη μετά απο απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως ως βάση εξόρμησης των αεροσκαφών του Κατάρ, αλλά και για επεμβάσεις διάσωσης απο ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τέλος σε ότι αφορά στις Νατοικές ναυτικές εγκαταστάσεις στο Μαράθι, αυτές – έτσι κι αλλιώς – χρησιμοποιούνται μονίμως για τον ανεφοδιασμό των πολεμικών σκαφών και όχι μόνο.

Ουσιαστικά το θέμα του αιτήματος των ΗΠΑ για Ελληνική \”συνδρομή\” αφορά μόνο στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης, αφού η Αεροπορική βάση Ευκολίας των ΗΠΑ στον Μουζουρά και η Ναυτική Νατοική βάση στο Μαράθι, μπορούν να \”χρησιμοποιηθούν\” σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

Το σίγουρο είναι ότι η θερμοκρασία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι πλέον πολύ υψηλή και η συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Συρίας δείχνει ότι η ώρα των όπλων είναι κοντά.

Ο αμερικανικός στρατός περιμένει εντολή από τον Ομπάμα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στο BBC, είπε ξεκάθαρα πως ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα, μόλις δοθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα η εντολή για χτύπημα στη Συρία. «Έχουμε μετακινήσει μονάδες στην περιοχή προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελέσουν οποιαδήποτε επιλογή αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Ομπάμα», είπε ο Χέιγκελ, που τόνισε στο αν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν «έτσι απλά»: «Ναι, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» . Πηγή: www.lifo.gr

Νταβούτογλου: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Την ίδια ώρα, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», που «δε μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», χαρακτήρισε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και είχε αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.300 άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε κοντά στη Δαμασκό και στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είναι έργο του συριακού καθεστώτος, αν και η Δαμασκός το αρνείται κατηγορηματικά.

«Όπως και μεγάλο μέρος (των χωρών), κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε από το καθεστώς» της Συρίας, υπογράμμισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει ομόφωνη απόφαση εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Σημειώνεται, πως ο Νταβούτογλου θα μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους αρμόδιους για την συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βερολίνο: Συμμετοχή στην στρατιωτική δράση με εντολή του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό.

«Εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτή των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ\’ όλα με αυτή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Βεστερβέλε, πάντως, άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην ίδια γραμμή και η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Εμα Μπονίνο, η οποία διαμηνύει πως η Ιταλία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ρώμη: Να μην γίνει επέμβαση χωρίς απόφαση του Σ. Α.

Κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε η Ιταλία, που ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από «πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης». «Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ξεκαθάρισε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.

Εντωμεταξύ, το ΣΑ συνεδριάζει αύριο και το ΝΑΤΟ θα συζητήσει στις Βρυξέλλες, για τη συριακή κρίση, την Πέμπτη. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο, όμως να υπάρχει έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου.

Έκτακτη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη Συρία

Παράλληλα, ο Κάμερον κάλεσε την Τρίτη το βρετανικό Κοινοβούλιο να παραστεί σε μια συνομιλία, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει και ψηφοφορία, αναφορικά με τον ρόλο της Βρετανίας και την επικείμενη αντίδρασή της στην επίθεση με χημικά στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.300 άνθρωποι.

Ο Κάμερον βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς επιθυμεί να είναι σε θέση να δικαιολογήσει νομικά οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία. Όμως, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας και άλλες χώρες καταρτίζουν σχέδια για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ λέει ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

\”Θα αμυνθούμε με κάθε τρόπο κατα άδικης επίθεσης\”

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, την ώρα που οι δυτικές χώρες εξετάζουν ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Συρία. Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε την Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνον διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουάλεμ καταφέρθηκε επίσης εναντίον αυτών που θέλουν να επιτεθούν στην χώρα του χωρίς να παρουσιάσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμικρή απόδειξη για την χρήση χημικών όπλων και προκάλεσε τις δυτικές χώρες να παρουσιάσουν «αποδείξεις» για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους.

«Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη», σημείωσε.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο «να σαστίσει».

«Το να τα βάζει κανείς με την Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν», διαβεβαίωσε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους που εξετάζουν την πιθανότητα ενός πλήγματος κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

(Με πληροφορίες απο onalert.gr-protothema.g-lifo.gr-newsbeast.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook