Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν την Τρίτη δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση συνδρομή στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, επίσημη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε και επισήμως την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μιλώντας για το θέμα της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη "Γενεύη ΙΙ", μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή».

Εμείς, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, «προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον (με πρωτοβουλία της δεύτερης), ενώ για το θέμα της Συρίας συζήτησε και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και με τον Βέλγο ομόλογό του.

in.gr