Τρομακτική κυριολεκτικά διαγράφεται η φορολογία από το επόμενο έτος, καθώς η έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλει αύξηση των άμεσων φόρων κατά 12,4%, καθώς καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, ενώ αναμένεται να υπερφορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ενοίκια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα πληρώσουμε σε άμεσους φόρους επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ, με συνέπεια να διαμορφωθούν στα 19,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Μικρότερης έκτασης αύξηση, θα παρουσιάσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, καθώς το ΔΝΤ υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν σε 23,7 δισ. ευρώ, από 23,3 δισ. ευρώ φέτος, θα είναι δηλαδή αυξημένοι κατά 400 εκατ. ευρώ.

Πτώση θα εμφανίσουν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τις οποίες θα διαμορφωθούν σε 24,2 δισ. ευρώ, από 24,6 φέτος και έναντι 26,5 δισ. ευρώ το 2012.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017, που καταρτίζεται, όπως και στον προϋπολογισμό του 2014.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, από τους αυξημένους φόρους δεν θα γλιτώσει κανένας, καθώς τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, αλλά και την αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται το 2014 με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και με το φόρο επί των ακινήτων, που ανεξάρτητα εάν θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή μέσω των ΔΟΥ, θα αποδίδει τα ίδια έσοδα, ήτοι 2,7 με 2,9 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ, με την έκθεση του, ξεκαθαρίζει πως θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα εάν η κυβέρνηση δεν μαζέψει τα προβλεπόμενα έσοδα και ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή.

Εφόσον οι ελληνικές Αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη φορολογική διοίκηση με πολύ μεγαλύτερη επιτακτικότητα τους επόμενους μήνες, η δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών, αναφέρει το ΔΝΤ.

Ακόμη σημειώνει πως εάν σημειωθεί υστέρηση και στα έσοδα από το νέο φόρο ακινήτων, στην περίπτωση που η κυβέρνηση τον εισπράξει μέσω των ΔΟΥ, τότε θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερη εξάρτηση το 2014 από μέτρα περικοπής δαπανών σε σχέση με αυτά που σχεδιάζουν οι ελληνικές Αρχές, περιλαμβανομένων ενδεχομένως “στοχευμένων μειώσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές”.

Το ΔΝΤ ζητεί επίσης νέες παρεμβάσεις για την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία, θεωρώντας πως έτσι θα διορθωθούν οι κακοδαιμονίες της φοροεισπρακτικής μηχανής.

Ακόμη ζητεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 να μεταβιβαστούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που χειρίζεται σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook