Εντυπωσιακές φωτογραφίες της μεγάλης φωτιάς στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια από το διάστημα έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑSA.

Η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και δέκα μέρες στο Εθνικό Πάρκο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, απειλώντας πλέον την υδροδότηση αλλά και την ηλεκτροδότηση του Σαν Φρανσίσκο.

Η φωτιά έχει πλέον επεκταθεί σε μία περιοχή 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ στάχτες πέφτουν σε μία από τις βασικές δεξαμενές που τροφοδοτεί με νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια το Σαν Φρανσίσκο και χιλιάδες κατοικίες απειλούνται στην περιοχή.

Οι αρχές της πόλης του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν το νερό της κύριας δεξαμενής σε χαμηλότερες δεξαμενές και ελέγχουν τα αποθέματα του νερού για να προλάβουν ενδεχόμενη μόλυνση.

Η στάχτη πέφτει σαν χιόνι στη δεξαμενή που εξασφαλίζει το 85% της υδροδότησης της πόλης, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, η ποιότητα του νερού παραμένει καλή.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε το Σαν Φρανσίσκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά, που βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων, απειλεί και τις γραμμές της ηλεκτροδότησης της μεγαλούπολης των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δύο από τους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα το Σαν Φρανσίσκο έχουν κλείσει αναγκάζοντας την Επιτροπή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας της πόλης να αγοράζει ρεύμα από την ανοικτή αγορά.

Η πυρκαγιά κατακαίει τις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, αλλά βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις κεντρικές τουριστικές περιοχές, που προσελκύουν 15.000 τουρίστες ημερησίως το καλοκαίρι. Οι αρχές του Γιοσέμιτι δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να κλείσουν το πάρκο για τους επισκέπτες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, ονομάστηκε "Rim Fire" και είναι η 13η σε μέγεθος καταστροφική πυρκαγιά που γνώρισε η Καλιφόρνια από το 1932.

Για την κατάσβεσή της δίνουν μάχη, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες ξηρασίας και ισχυρών ανέμων, περίπου 3.000 πυροσβέστες, επαγγελματίες ή εθελοντές.

Oι φωτογραφίες που εδωσε στη δημοσιότητα η NASA είναι από την περασμένη εβδομάδα.


iefimerida.gr