Κινδύνους και δυνατότητες από την επικείμενη επέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων στην Συρία εξετάζει με προσοχή η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει και δήλωσε μετά ότι “η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή” ενώ σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει την γεωστρατηγική θέση της χώρας την συνέδεσε και με την οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι “θα πρέπει να ενισχυθεί η σταθερότητα και στο εσωτερικό για να μην πάνε χαμένες και οι θυσίες του ελληνικού λαού”. Ήταν ένα μήνυμα και στους εσωτερικούς παράγοντες του πολιτικού παιχνιδιού αλλά και στο εξωτερικό να προσέξουν την στάση και τις οικονομικές τους απαιτήσεις για να μην αποσταθεροποιήσουν σε αυτή την συγκυρία και την Ελλάδα.

Η επέμβαση στην Συρία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και ενώ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα ως προς τον γεωπολιτικό της προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα παράσχει όλες τις διευκολύνσεις στις νατοϊκές δυνάμεις που προσφέρει η γεωστρατηγική της θέση και η βάση της Σούδας όπως άλλωστε δεσμεύεται από τις συμφωνίες.

Το πως θα εξαργυρώσει την γεωστρατηγική και πολιτικής της τοποθέτηση είναι ένα ερώτημα. Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναταραχή στην περιοχή δημιουργεί και κινδύνους. Κατ αρχήν διαταράσσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει η χώρα με ένα τμήμα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου και των πληθυσμών της περιοχής. Το να γίνει η χώρα στόχος φανατικών σε ένα περιβάλλον φορτισμένο αν και απίθανο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στις πιο άμεσες συνέπειες είναι ότι κινδυνεύει να υποστεί νέο κύμα προσφύγων από την Συρία ενώ είναι ήδη επιβαρυμένη με περισσότερο από ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες που λιμνάζουν στην χώρα.

Στους άμεσους κινδύνους είναι να διαταραχθεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός καθώς παίρνει πετρέλαιο από το Ιράν.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες. Η πτώση των χρηματιστηρίων όπως και του ΧΑΑ είναι μία πρώτη αρνητική ένδειξη. Γενικότερα το οικονομικό περιβάλλον σε μία έκρυθμη περιοχή επιβαρύνεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να ανατάξει την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τις πιθανές συνέπειες προκειμένου να ζητήσει από την ΕΕ την ανάλογη βοήθεια κυρίως σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που ενδεχομένως υπάρξουν.

protothema.gr