Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Σ. Μάργαρη θα δοθεί σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο μεγάλος καθηγητής και δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 70 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο που του διαγνώστηκε στα τέλη του 2012.

Ο Νίκος Μάργαρης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη της οικολογίας στην Ελλάδα. Για 14 χρόνια ήταν διευθυντής του ελληνικού τμήματος του περιοδικού National Geographic.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1943 και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου εξελέγη Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του.

Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Υπήρξε πρωτοπόρος της Μεσογειακής Οικολογίας Φυτών, με την οποία «μπόλιασε» χιλιάδες φοιτητές.

Όμως, δεν αρκέστηκε στην ακαδημαϊκή καριέρα. Μεταπήδησε στο χώρο της δημοσιογραφίας και ως παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, απέσπασε διεθνή βραβεία.

Η δημοσιότητα και η διεθνής συγκυρία (Τσερνομπίλ) συνέβαλαν σταδιακά στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης σε θέματα φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Το αίσθημα ευθύνης και το αγωνιστικό του πνεύμα ήταν παρόντα έως το τέλος. Λίγες ώρες πριν το μοιραίο έστειλε στο περιοδικό National Geographic τα τελευταία του κείμενα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook