Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από την τράπεζα JPMorgan Chase να πληρώσει πρόστιμο άνω των 6 δισ. δολαρίων, προκειμένου να διευθετήσει την εις βάρος της κατηγορία για πώληση προβληματικών ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η τράπεζα δεν αποδέχεται το πρόστιμο, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο σε μία σειρά διενέξεών της με τις αμερικανικές αρχές και το μεγαλύτερο που έχει πληρώσει οποιαδήποτε τράπεζα μετά την κρίση, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο από το ποσό που αναμένεται να πληρώσει η JPMorgan για το σκάνδαλο των συναλλαγών που έγιναν από το κατάστημά της στο Λονδίνο, γνωστό ως σκάνδαλο «London Whale», ενώ υπερβαίνει και τα ποσά που της επιδικάστηκαν για τη χειραγώγηση των αγορών εμπορευμάτων.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης (Federal Housing Finance Agency, FHFA) άσκησε αγωγή κατά της JPMorgan και άλλων 17 τραπεζών το 2011, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα υποστήριξε ψευδώς πως τα δάνεια, στα οποία βασίζονταν ομόλογα ύψους 33 δισ. δολαρίων που δόθηκαν σε κρατικές εταιρείες, ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές για την αναδοχή τους.

Ο Οργανισμός υποστήριξε ότι η τράπεζα «υπερεκτίμησε σοβαρά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους».

Τα ομόλογα πουλήθηκαν στις εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες εγγυώνται τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική και αγοράζουν ομόλογα για το δικό τους χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν το 2007 να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, η αξία των ομολόγων κατέρρευσε. Ο Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης άσκησε την αγωγή κατά των τραπεζών, καθώς έχει την εποπτεία των Fannie και Freddie.

Αν και η JPMorgan αρνείται να πληρώσει όλο το ποσό που ζητά η κυβέρνηση, αναμένεται να έρθει σε διακανονισμό, πληρώνοντας ένα τμήμα αυτού, σύμφωνα με όσα λένε πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση. Είναι πιθανό να επιτύχει διευθέτηση με ένα πρόστιμο χαμηλότερο από τα 6 δισ. δολάρια, ακόμη και να κερδίσει την υπόθεση δικαστικά.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που έχουν διευθετηθεί έως τώρα έχουν δείξει ότι οι τράπεζες πληρώνουν υψηλά πρόστιμα και διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική απόφαση υπέρ τους από την αρμόδια δικαστική αρχή της Νέας Υόρκης.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook