Δάκρυα στα μάτια του Αμερικανού προέδρου έφερε η ταινία «The Butler» για τη ζωή ενός αφροαμερικανού που υπηρέτησε επί 34 χρόνια στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια των ταραγμένων ετών εκδήλωσης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η ταινία «The Butler» του Lee Daniels με βρέθηκε στην πρώτη θέση του box office επί δύο Σαββατοκύριακα. Ο πρωταγωνιστής Forest Whitaker υποδύεται τον Eugene Allen, τον «μπάτλερ» ο οποίος εργαζόταν στο Λευκό Οίκο από την εποχή του Χάρι Τρούμαν έως την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Τη σύζυγό του ενσαρκώνει η Oprah Winfrey ενώ ο Cuba Gooding Jr. έχει το ρόλο ενός συναδέλφου του στο Λευκό Οίκο.

«Ξέρετε, είδα το «The Butler» και μου έφερε δάκρυα στα μάτια», είπε ο Ομπάμα μιλώντας με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Tom Joyner και Sybil Wilkes σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, μία ημέρα πριν τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την ιστορική ομιλία «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δάκρυσα όταν σκέφτηκα όχι μόνο τους ανθρώπους που εργάστηκαν εδώ στο Λευκό Οίκο αλλά μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που είχαν ταλέντο και δεξιότητες αλλά λόγω του Τζιμ Κρόου*, λόγω των διακρίσεων, μόνο μέχρι ένα σημείο μπορούσαν να φτάσουν», πρόσθεσε.

Αυτό που ξεχώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ταινία ήταν, όπως είπε, κάποια από τα αστεία που έκανε ο Cuba Gooding Jr «αλλά όλοι έπαιζαν καταπληκτικά και ο Forest Whitaker ήταν υπέροχος. Και η Oprah, το κορίτσι μου…».

* Ο Τζιμ Κρόου εμφανιζόταν ως χαρακτήρας σε παραστάσεις από το 1839, εξηγεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τη δεκαετία του 1890 η έκφραση «Τζιμ Κρόου» χρησιμοποιείτο για να περιγράψει νόμους και πρακτικές που στόχευαν στο να διαχωρίσουν τους Αφρικανοαμερικανούς από τους υπόλοιπους. Αυτοί οι νόμοι είχαν θεσπιστεί για να περιορίσουν την κοινωνική επαφή ανάμεσα σε λευκούς και άλλους καθώς και τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες που δίνονταν σε ανθρώπους χρώματος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook