«Δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS).

Ο Ομπάμα ανέφερε πως οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.

«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».

Επίσης σημείωσε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.

Οι ΗΠΑ συνεπικουρούμενες από τη Βρετανία και τη Γαλλία, παρουσιάζονται έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία, ενώ Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά ασκώντας βέτο. Το πολεμικό σχέδιο των Αμερικανών προβλέπει επιχείρηση αστραπή με πυραύλους Tomahawk κατά 50 στόχων, διάρκειας 24 ή 48 ωρών. Μόσχα και Πεκίνο αντιδρούν στην επέμβαση και κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι ψάχνει αφορμή να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ. Η Ιταλία, η Νορβηγία και η Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια επέμβαση χωρίς την προηγούμενη κάλυψη του ΟΗΕ.

Δυνάμεις του Άσαντ εκκενώνουν στρατιωτικές έδρες

Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι έχουν εκκενώσει το προσωπικό από τις στρατιωτικές τους έδρες στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων.

Μια αεροπορική ή πυραυλική επίθεση στη Συρία φαίνεται να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, αναφέρει το Reuters, καθώς οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του προέδρου αλ-Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, κατέσχεσαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης στο Reuters.

Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Reuters ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.

Βουλή των Αντιπροσώπων προς Ομπάμα: Να μας παρουσιάσει τα επιχειρήματά του

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πρόκειται να ενημερώσουν την Πέμπτη τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους πολίτες.

Ψάχνουν για καταφύγια οι πολίτες της Συρίας

Την ίδια ώρα, τα θύματα αυτής της τραγωδίας, οι πολίτες της Συρίας προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Δαμασκού σπεύδουν να προμηθευτούν και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Ήδη πάντως, το τελευταίο 24ωρο περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με το Λίβανο, εν μέσω των πληροφοριών ότι επίκεινται πλήγματα εναντίον της χώρας τους, όπως έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός.

«Ήταν κυρίως άμαχοι – γυναίκες και παιδιά – που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους Δυτικούς.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ\’ αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook