Τα πρώτα «λουκέτα» σε βενζινάδικα, τα οποία δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών-εκροών καυσίμων, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, χθες έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι κι εντοπίστηκαν επτά πρατήρια, τα οποία ήταν ανοικτά αν και δεν είχαν τα συστήματα. Αυτά βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα τρία στον Πειραιά, δύο στην Ελευσίνα, ένα στον Μαραθώνα και ένα στο κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι τα βενζινάδικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε μέχρι προχθές να τοποθετήσουν τα συστήματα εισροών-εκροών.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι το 95% των πρατηρίων έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα. Για την ακρίβεια από τα 1.250 τα 1.202 τα έχουν τοποθετήσει. Για τα υπόλοιπα 35 ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός είπε ότι υπάρχει περίπτωση να έκαναν συμβάσεις τελευταία στιγμή χθες, κάτι που θα φανεί και στους επόμενους ελέγχους τις επόμενες μέρες.

Λαθρεμπόριο

Ετσι από τις 6 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση να ελέγχει απευθείας τα βενζινάδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση για τα συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες -συστήματα που λόγω όγκου των αποθηκών αυτών έχουν μεγαλύτερη τεχνική πολυπλοκότητα- είναι στα τελικά στάδια διαβούλευσης και θα έχει υπογραφεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου επίσης θα τοποθετηθούν συστήματα εισροών-εκροών και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

ethnos.gr/Χρήστος Κολωνας