Με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση των νέων φυλακών Χανίων στην Αγυιά.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. της εταιρείας του υπ.Δικαιοσύνης «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» κατακύρωσε τον διαγωνισμό του έργου κατασκευής των αγωγών σύνδεσης των νέων φυλακών αλλά και των παρακείμενων αγροτικών φυλακών , με τον δημοτικό αγωγό αποχέτευσης.

Πρόκειται για ένα έργο με κόστος περίπου 300.000 ευρώ το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα σχεδόν 3,5 μηνών.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι κτιριακές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά είχε προγραμματιστεί η μεταφορά των σημερινών Δικαστικών φυλακών στις νέες, τέλη Καλοκαιριού, αρχές Φθινοπώρου.

Όμως , σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η μεταφορά και η έναρξη λειτουργίας των νέων φυλακών τοποθετείται οριστικά στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του ετους.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες φυλακές Χανίων ή το «Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι» όπως είναι και η επίσημη ονομασία του, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγυιάς, Δυτικά της Αγροτικής φυλακής.

Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 m2, με υπόγειους χώρους 2.710 m2 περίπου.

Τα κτίρια είναι διώροφα και στεγάζουν την κυρίως φυλακή και τις υποστηρικτικές λειτουργίες της.

Οι διαδικασίες για την ανέγερσή τους (μελέτες κλπ) ξεκίνησαν το 2000 και μετά από μιαν ολόκληρη δεκαετία και αφού έχουν δοθεί περίπου 20 εκατομ. Ευρώ, όπως φαίνεται το 2011, θα είναι και η χρονιά έναρξης της λειτουργίας τους.

Βέβαια ένα σημείο αιχμής αποτελεί και το θέμα της ενίσχυσης του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς είναι δεδομένο πως οι υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στις μικρές και απηρχαιωμένες Δικαστικές φυλακές, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία των νέων φυλακών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Flashnews.gr, έχει εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η λειτουργία μόνο μιας πτέρυγας από τις νέες φυλακές, έως ότου γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook