Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως εάν αυτή η πορεία δεν ανατραπεί τότε «τα στοιχεία για το εθνικό προϊόν θα είναι καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις σχολάζουσες κληρονομιές, αναφέρθηκε στο θέμα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας την αύξηση «φαινομενική» καθώς όπως εξήγησε οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την οποία όμως το Δημόσιο έλαβε μετοχές «με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό», σημειώνοντας δε πως «εφόσον είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας- πρέπει να αξιώσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του 2012, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» καταλήγοντας ότι «τρόποι υπάρχουν, θα αναζητήσουμε το βέλτιστο με διαπραγματεύσεις».

Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων, τόνισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνες με τους στόχους και τα στοιχεία παραγωγής δημιουργούν αισιοδοξία, ιδιαίτερα από τον τομέα του τουρισμού». Κι ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ότι «συνολικά για την Ελλάδα θεωρώ ότι θα είναι θετικές οι εξελίξεις».

Αποχώρηση

Πάντως, η σύμβαση για την παραχώρηση σε ιδιώτες των κρατικών λαχείων και κυρίως ο κατεπείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που «επισφραγίστηκε» με την αποχώρηση από τη συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Τα δύο κόμματα χαρακτήρισαν τη σύμβαση σκάνδαλο και «ξεπούλημα» και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση προκειμένου όπως υποστήριξαν να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία με την παρουσία τους.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης της σύμβασης επικαλέστηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για ξεπούλημα και χαριστική παραχώρηση έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Τρεις \”αλήθειες\” για το θέμα του χρέους

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τρεις «αλήθειες» για το θέμα του χρέους. Πρώτον, το δημόσιο χρέος εδώ και δεκαετίες είναι πολύ υψηλό ως απόλυτο μέγεθος, ενώ είχε και ισχυρή αυξητική δυναμική. Δεύτερον, το δημόσιο χρέος θα αυξάνει όσο η χώρα έχει δημοσιονομικά ελλείμματα. Τρίτον, το δημόσιο χρέος στο κλείσιμο του 2009 ανήλθε στο ύψος των 299,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, περίπου στο 130% του ΑΕΠ. Στο κλείσιμο του 2010 ήταν 329,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 148,3%. Στο κλείσιμο του 2011 έφτασε στα 355,2 δισεκατομμύρια ευρώ ή 170% περίπου του ΑΕΠ και το 2012 έκλεισε στα 303,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 156,9% του ΑΕΠ.

ethnos.gr/Γιώργος Πίκουλας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook