Μετά από μια επιτυχημένη παρουσίαση το Σεπτέμβριο 2012 στους πολυχώρους τέχνης και πολιτισμού Βρυσάκι στην Πλάκα και ΙΑΝΟΣ, με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών αλλά και αξιόλογων ακαδημαϊκών και επιστημόνων, το Σκιές στην Πόλη φτάνει στο Ρέθυμνο.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2013, η διαδραστική σύνθεση «Σκιές στην Πόλη» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 10 μορφές τέχνης (Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Κόμικ, Μουσική, Ποίηση/Πεζό, Φωτογραφία, Χορός) θα παρουσιαστεί για 4 μέρες στην Αίθουσα Πυροβολικού στη Φορτέτζα από τις 4 μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη.

[…] Στις ιστορίες που φτιάχναμε με τα χέρια μας στον τοίχο του δωματίου μόλις έπεφτε το σκοτάδι, στις ιστορίες του Καραγκιόζη, του Πήτερ Παν και του Λούκυ Λουκ, η σκιά συμβόλιζε το άπιαστο, δημιουργούσε ψευδαισθήσεις, ομολογούσε αλήθειες και μας έκανε παρέα στα παιδικά μας χρόνια. Κάποιες φορές μας τρόμαζε, άλλες μας διασκέδαζε. Μας άφηνε να της καταλογίσουμε το σκοτάδι που μας περιέβαλε. Πάντα όμως, σε ένα δεύτερο χρόνο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η σκιά αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο, που συνήθως περιοριζόταν, αλλά σε ένα μεγαλύτερο, συλλογικό. Έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική παρουσία του πολίτη στην πόλη.

Εμείς δημιουργούμε τη σκιά ή η σκιά δημιουργεί το αποτύπωμα μας; Είναι το βάρος του παρελθόντος; Είναι η μνήμη και οι εμπειρίες μας; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην εικόνα και στην ουσία; Η σκιά είναι τελικά μόνο μια προβολή ενός αντικειμένου, μια ατελής απομίμηση ή ένα αντίγραφο; Είναι ένα οπτικό φαινόμενο, ένα χρονικό ίχνος ή αποτελεί μια αυτόνομη κυρίαρχη παρουσία που αντέχει και ξεπερνά τον θάνατο; Είναι το φως που αφυπνίζει τη σκιά; Πρέπει το φως και το σκοτάδι να συνυπάρχουν για να δημιουργηθεί η σκιά; Είναι το σκοτάδι πηγή φόβου ή μήπως το φως; Όλες μας οι πράξεις και τα όνειρα αφήνουν πίσω τους σκιά; […]
Το ζητούμενο, δημιουργώντας το Σκιές στην Πόλη, ήταν ο σχολιασμός στη σημερινή πολιτική, οικονομική και πολιτισμική εμπειρία μιας χώρας σε συνθήκες κρίσης και μιας πόλης, της πρωτεύουσας της, στην οποία οι συνθήκες κρίσης εκδηλώνονται με ιδιαίτερη έκφραση, μέσα από μια καλλιτεχνική σύνθεση, όπου οι εικαστικές μορφές τέχνης συναντούν τις ερμηνευτικές. Οι καλλιτέχνες που μετέχουν καλούνται να εκθέσουν τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους, να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό πάνω σε μία θεματική ενότητα που μας απασχολεί συνειδητά ή ασυνείδητα όλους, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε: τις Σκιές στην Πόλη με όλες τις δυνατές ερμηνείες (τις προσωπικές και τις συλλογικές σκιές, τη σκιά της Πολιτείας (της εξουσίας), τις σκιές που επιβάλλονται λόγω έλλειψης παιδείας κ.α.).
Ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ Κώστας Μωραΐτης σημειώνει: «….ο τίτλος των εκδηλώσεων, περισσότερο από καλλιτεχνικό εγχείρημα, επιτρέπει να τις συσχετίσουμε με την υπαρκτή αρνητική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική, σημερινή πραγματικότητα. Με αυτήν την προσέγγιση, οι «Σκιές στην Πόλη» δικαιούνται να υπερβούν τη γενική εκδοχή του δημιουργικού φαντασιακού, την αποκολλημένη ίσως από την άμεση καθημερινότητα και να συνεισφέρουν κριτικές θέσεις για όσα αναπτύσσονται γύρω μας….».

Η ομάδα οργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων desarch με την επιμέλεια της Σύλιας Μαυρομμάτη προσκάλεσε καλλιτέχνες από 10 μορφές τέχνης σε μια διαδραστική συνομιλία με την πραγματικότητα, δημιουργώντας μια διαλεκτική συμπτώσεων και αντιθέσεων σύγχρονων προβληματισμών που σκιαγραφούν τη νέα καθημερινότητα στις Πόλεις.

Παρουσίαση «Σκιές στην Πόλη» στο Ρέθυμνο:

04-07 Σεπτεμβρίου 2013 Αίθουσα Πυροβολικού Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιούλη Αρχοντάκη, Εύη Γεροκώστα, Διονυσία Γκέκα, Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα, Γεωργία Γκουμοπούλου, Γιάννης Δημαρέσης, Δήμητρα Ζίγκαρις , Γιώργος Κανέλλος, Έλλη Καραδήμου, Άννα Καρλαύτη, Λένα Κούβελα , Μάτα Κούρτη, Πέννυ Κωνσταντίνου, Μπάμπης Λουιζίδης, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Gabriel Marino, Σόνια Μαυρομμάτη, Δημήτρης Μηλιώτης, Άννα-Σοφία Μίχου, Άννα Μωραΐτου, Δημήτρης Νικολόπουλος, Αλέξης Πατεράκης, Απόστολος Πλαχούρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντιγόνη Σαρρή, Νάντια Σουφλή, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Κίμων Τσακίρης, Μιχάλης Τσακίρης, Νίκη Χατζηόλου
https://www.facebook.com/events/428972693882140/

Ώρα προσέλευσης: 19:30 Έναρξη Δρώμενων: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook