Υλικά

• 7 κιλά μούστο
• 240 γρ. στάχτη
• 260 γρ. αλεύρι
• Κανέλα σε σκόνη (για πασπάλισμα)
• Καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη, (για πασπάλισμα)
• Σουσάμι, (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Απο το προηγούμενο βράδυ,ρίχνουμε το μούστο σε ανοξείδωτη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη στάχτη αφού πρώτα την έχουμε δέσει αρκετά σφικτά με ένα τουλπάνι.

Βράζουμε «υπομονετικά», ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον μούστο. Προσέχουμε την ώρα του ξαφρίσματος και αφαιρούμε άν χρειαστεί τυχόν ξένα σώματα που επιπλέουν στη στάχτη.

Μόλις σταματήσουμε το ξάφρισμα κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε όλο το βράδυ μέχρι να κατασταλάξει. Την επόμενη μέρα διπλοσουρώνουμε τον μούστο μ’ένα σουρωτήρι καλυμμένο με τουλπάνι για να κρατήσει τη στάχτη και να πάρουμε καθαρό μούστο.

Μετράμε 1600 περίπου γραμμάρια μούστο, κρατάμε τα 200 γρ. κατά μέρος και τον υπόλοιπο τον βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι και το διαλύουμε στα 200 γρ. μούστο.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο που ήδη σιγοβράζει και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πήξει η μουσταλευριά, την αποσύρουμε απο τη φωτιά και μοιράζουμε σε μικρά ατομικά μπολάκια.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα.