Στροφή… υποχρεωτική προς την υγιεινή διατροφή για τους Έλληνες μαθητές σηματοδοτεί η νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας για τα σχολικά κυλικεία.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, τα… τσιμπολογήματα στα σχολεία είναι προφανώς υγιεινότερα, με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα τηρηθεί με ευλάβεια, δεδομένου ότι η έλλειψη ελέγχων αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την υιοθέτηση του.

Η νέα υγειονομική διάταξη είναι αποτέλεσμα της ανάγκης «εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας, κυρίας Ζέττας Μακρή.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται από τα κυλικεία τρόφιμα που τους προστατεύουν προφανώς από την παιδική παχυσαρκία, αλλά και από μια σειρά νοσημάτων που συνδέονται με αυτήν, όπως υπέρταση, παιδικός διαβήτης κοκ.

Έτσι, ορίζεται ότι οι υπεύθυνοι των κυλικείων μπορούν να διαθέτουν φρέσκα φρούτα και σαλάτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα υλικά θα είναι καλά πλυμένα και θα σερβίρονται χωρίς αλάτι, παρά μόνον με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Σε ό,τι αφορά τα αλμυρά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρι, κριτσίνια και κράκερ), πρέπει σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη να τηρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 3%, τα τρανς λιπαρά το 0,1% και το νάτριο το 0,5%.

Τα αλλαντικά απαγορεύονται πλην της γαλοπούλας και αυτής υπό όρους: επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στα σάντουιτς, αρκεί να είναι με κορεσμένα λιπαρά έως και 1% και νάτριο έως και 1%. Άλλα συστατικά που επιτρέπονται για σάντουιτς είναι ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά ενώ απαγορεύονται λιπαρές σος όπως είναι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.

Παράλληλα, μειώνεται η μερίδα για τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες – από 200 γρ. πέφτει στα 120 γρ- ενώ επιπλέον απαγορεύεται η ζύμη σφολιάτας.

Τέλος, οι τσίχλες και οι σοκολάτες… αποβάλλονται από τα σχολικά κυλικεία.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για εκείνα τα σχολεία που διαθέτουν χώρους εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υιοθετείται εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook