Πλήρη άγνοια για τα προσωπικά σημειώματα του Ακη Τσοχατζόπουλου, στα οποία αναφέρεται το όνομά του, δήλωσε ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος Γιάννης». Επέμεινε ότι δεν υπήρξε ποτέ φίλος του πρώην υπουργού και αρνήθηκε κάθε σχέση με τις off shore της υπόθεσης.

«Θεωρώ ότι υπήρξα εύκολος, παραπλανητικός στόχος» τόνισε, κατά την δεύτερη ημέρα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και υποστήριξε ότι δεν τεκμαίρεται από πουθενά εμπλοκή του στην υπόθεση.

«Δεν γνωρίζω από ποιους συντάχθηκαν, για ποιο σκοπό, για ποιους προορίζονταν, αλλιώς θα σας έλεγα, θα σας βοηθούσα. Αυτά τα σημειώματα μου έχουν καταστρέψει τη ζωή» υποστήριξε προς το δικαστήριο ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξα αποδέκτης κανενός σημειώματος, δεν βρέθηκε τίποτε στο δικό μου γραφείο».

Ο Γιάννης Σμπώκος ανέφερε: «Μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος Γιάννης και η δεκαπενταετής συνεργασία να αναφέρεται σε άλλο πρόσωπο» και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό, από το 2010, υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας με τον Τσοχατζόπουλο. Έβλεπα έναν άνθρωπο ζορισμένο, πιεσμένο ψυχικά. Οι σχέσεις μας είχαν διαρραγεί. Υπήρχε μια ακατανόητη συμπεριφορά από πλευράς του. Μου ζητούσε να τον βοηθήσω οικονομικά. Απέφυγα οποιαδήποτε επικοινωνία, για να ελέγξω τις αντιδράσεις μου.

Δεν ήθελα να λειτουργήσει το… κρητικό μου.

Εχω κατακτήσει το να θυμώνω μόνον με τον εαυτό μου. Ακόμη και στο κελί, δεν έχω συνομιλήσει με κανέναν όλο αυτό τον καιρό».

Ο Γιάννης Σμπώκος σκιαγράφησε τη σχέση με τον πρώην υπουργό ως αυστηρά επαγγελματική: «Ηταν μια ακριβής ισορροπία. Φίλοι δεν γίναμε ποτέ. Δεν ήμουν στον γάμο του, δεν γίναμε κουμπάροι. Η ζωή του ήταν διαφορετική από τη δική μου. Εγώ χαρακτηριζόμουν πάντα ως σκληρός, άφιλος με τους συνεργάτες μου, απρόσιτος. Οριζα πάντα τους φίλους – φίλους και τους συνεργάτες – συνεργάτες, τους τελευταίους τους ήθελα πάντα \”αποψιλωμένους\” συναισθηματικά από μένα. Εγώ άλλωστε δεν ήμουν από αυτούς που έπαιρνε μαζί του ο Τσοχατζόπουλος σε κάθε υπουργείο. Ακόμη και στη γενική διεύθυνση εξοπλισμών πήγα έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η αναγνώριση των προσόντων μου ήταν αυτή που οδήγησε στην επιλογή μου».
Σχετικά με την κατηγορία για σχέση με τη Nobilis, ο κ. Σμπώκος είπε: «Όταν κάποιος θέλει να αποκρύψει κάτι, θα επιλέξει έναν επώνυμο; Εγώ τότε ήμουν επώνυμος, ήμουν βουλευτής και συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου σε έναν ευαίσθητο χώρο, εκείνον της εθνικής άμυνας. Δεν έχω σχέση με εταιρείες. Δεν έχω εξάλλου το υπόβαθρο, δεν είμαι δικηγόρος».

Έδωσε, δε, τη δική του εξήγηση για το πως ενεπλάκη: «Η Nobills ήταν η μόνη εταιρεία που ήταν \”ορφανή\”. Ολες οι άλλες έχουν ονοματεπώνυμο, έπρεπε κάπου να αποδοθεί…»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook