Κλιμάκιο ευρωπαϊκών οργάνων, στο πλαίσιο της περιοδείας (liberal roadshow) που διοργανώνει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom, με θέμα την Αρχή της Επικουρικότητας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου 2013 τα γραφεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τους: Δρ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ευρωβουλευτή της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Προέδρου της Δράσης, κ. Γρηγόρη Βαλλιάνατο, πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Δρ. Νίκο Γιαννή, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Markus Kaiser, Διευθυντής Προγραμμάτων του Ιδρύματος Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γεώργ. Γιακουμάκη, στον οποίο παρουσίασαν τις θέσεις τους σχετικά με την αρχή της επικουρικότητας.

Η αρχή της επικουρικότητας υποδεικνύει πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο πλησιέστερο προς τους πολίτες επίπεδο.

Με την παγίωση των τεσσάρων ζωνών ευθύνης (Δήμος, Περιφέρεια, κράτος, ΕΕ), αυτό σημαίνει πως τα θέματα τα οποία μπορεί να διαχειριστεί ένας Δήμος πρέπει να αποτελούν δική του αρμοδιότητα και μόνον αν αυτό δεν είναι δυνατό ή πρακτικό να συζητούνται και να αποφασίζονται στην Περιφέρεια κ.ο.κ. Οι εκπρόσωποι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση του ευρωπαϊκού μοντέλου στην τοπική αυτοδιοίκηση με το τι ισχύει στις ΗΠΑ.

Σημείωσαν πως το αμερικανικό μοντέλο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς -IRS, FBI- οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την τοπική διαπλοκή.

Ακριβώς το ανάστροφο ισχύει στην Ελλάδα, όπου έχουμε ιδιαίτερα μικρή τοπική αυτοδιοίκηση. Το μοντέλο διοίκησης της χώρας έχει αποκεντρωμένους μόνο τους ελέγχους, γεγονός το οποίο αποτελεί ουσιαστικά \”πρόσκληση για διαπλοκή και διαφθορά\”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δυο οργανισμών για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ν. Ρεθύμνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook