Το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών θα είναι η χαριστική βολή για την ελληνική αγορά των ακινήτων, δείχνει να πιστεύει η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά στη μία υποβάθμιση μετά την άλλη, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τις τιμές των κατοικιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμα “πάτο” και η προοπτική αυτή ολοένα και απομακρύνεται.

Μόλις τον Ιούλιο, η Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές των ελληνικών κατοικιών.

Τότε, προέβλεπε ότι η αγορά θα σημείωνε συνολική πτώση 42% από τα προηγούμενα υψηλά της, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 33%.

Πριν καν φτάσουμε στο Σεπτέμβριο, ο οίκος αναγκάζεται να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις του αυτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέες εκτιμήσεις θα κάνουν λόγο για συνολική πτώση της αγοράς πάνω από 42%. Οι αναλυτές περιμένουν, όμως, να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως σημειώνει η Fitch, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων και για εκείνους που τις έχουν αγοράσει.

Θα αυξήσει τα cash flows επιτρέποντας την ανάκτηση χρημάτων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα μειώσει τον προβλεπόμενο χρόνο που απαιτείται για τις κατασχέσεις κατοικιών.

Όμως, η όποια θετική επίδραση στις τιτλοποιήσεις θα ακυρωθεί από την ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών, εξαιτίας της πλημμυρίδας των ακινήτων που θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά, τονίζει ο οίκος.

“Οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην έναρξη των πλειστηριασμών και τον κατακλυσμό της αγοράς με ακίνητα προς πώληση.

Και ενώ αυτό ίσως περιορίσει τη μεταβλητότητα στις τιμές των κατοικιών, ενδέχεται να ακυρώσει το όφελος για το μέσο χρόνο κατάσχεσης (ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά εξαιτίας του μορατόριουμ.

Οι χρόνοι των κατασχέσεων ίσως ακόμα και να επιμηκυνθούν, αναλόγως με το βαθμό στον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch περιμένει, για να κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των πλειστηριασμών, πρόσθετες πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης.

“Παρότι οι πρόσφατες δηλώσεις από ανώτερους πολιτικούς στην Ελλάδα δείχνουν ότι το μορατόριουμ δεν θα επεκταθεί πέραν του τέλους του 2013, το ζήτημα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο”, εξηγούν οι αναλυτές.

newmoney.gr