Σε μία τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν συμμάχους, μετά από την άρνηση του βρετανικού κοινοβουλίου για μία ενδεχόμενη συμμετοχή της Μ.Βρετανίας στη Συρία, για δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να δώσουν μία συμμαχική απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα από το καθεστώς σε αμάχους.

Τόνισε ότι έτσι, απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, ενώ νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τόνισε ότι περιμένει δράση από τη Γαλλία, «τον παλαιότερο σύμμαχο των ΗΠΑ», παίζοντας το «τελευταίο του χαρτί» μετά τη διαφαινόμενη άρνηση και του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τονίζει σε δηλώσεις του στην περιοχή της Βαλτικής ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για τη δράση τους στη Συρία, ωστόσο το πιθανότερο είναι μία «περιορισμένη δράση». Πάντως, «το προτιμότερο», σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, «θα ήταν η διεθνής κοινότητα να κινηθεί προς τα εμπρός». «Προτιμούμε μία πολυμερή δράση στη Συρία, αλλά δεν θέλουμε να παραλύσει ο κόσμος».

Νωρίτερα, τόνισε ότι η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ και της Ιορδανίας.

Αφήνοντας αιχμές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι αυτό έδειξε «ανικανότητα να δράσει προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την καθαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων στη Συρία».

«Αυτό το είδος της επίθεσης είναι μία πρόκληση για τον κόσμο», τόνισε αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και είπε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν κόσμο όπου δηλητηριάστηκαν με αέρια γυναίκες και παιδιά».