Σε «Ενα ζωγράφο με τη στολή της Βέρμαχτ», τον Ρούντο Σβαρτς, που μπορεί να έφθασε στην Κρήτη με τους κατακτητές, εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να απαθανατίσει τις ομορφιές της με το πινέλο του είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 2 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς).

Το ζωγραφικό αλλά και φωτογραφικό οδοιπορικό αυτού του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της Κατοχής περιλαμβάνει η έκθεση με έργα επιλεγμένα από το αρχείο του, το οποίο βρίσκεται από το 2008 στην Κρήτη, ύστερα από την δωρεά των κληρονόμων του στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Γεννημένος στην Βόρεια Τσεχία ο Ρούντο Σβαρτς (1906 – 1983) υπήρξε ζωγράφος με πολλά ενδιαφέροντα. Ακόμη και στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μάλιστα, όταν επιστρατεύτηκε ως οπλίτης και υπηρέτησε στη Γερμανική Βέρμαχτ δεν σταμάτησε να παράγει καλλιτεχνικό έργο.

Έτσι όταν τον Ιανουάριο του 1943 μετατέθηκε στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, επί ενάμιση περίπου χρόνο, επέλεξε συνειδητά να αποκοπεί από την ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και να αποτυπώσει ζωγραφικά, με το φωτογραφικό του φακό και με μεθοδικές σημειώσεις στα ημερολόγιά του την άλλη εικόνα της Κρήτης, μακριά από τα δεινά της Κατοχής.

Οι εικόνες του δείχνουν μνημεία, τοπία ήρεμα και ανέφελα, ανέπαφα από τον πόλεμο, την λαϊκή αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό γενικότερα του νησιού, που φαίνεται να τον συναρπάζει.

Όλα αυτά καταγράφονται σε ημερολόγια 388 σελίδων με σχέδια και ακουαρέλες, 461 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 18 ζωγραφικούς πίνακες, όλα πλέον κατατεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η συγγραφέας Κλαίρη Μιτσοτάκη.

Μέσα από αυτήν την έκθεση άλλωστε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πιστό στην θεσμοθέτηση ανάδειξης ενός πολιτιστικού φορέα της περιφέρειας. (Έχουν προηγηθεί η Πινακοθήκη Αβέρωφ του Μετσόβου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου).

Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαΐου, ώρα 7 το απόγευμα θα μιλήσουν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου κυρία Εύα Γραμματικάκη, ο καθηγητής κ. Γρηγόρης Σηφάκης, η καθηγήτρια κυρία Ολγα Γκράτσιου και ο πρόεδρος του Δ. Σ της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών κ. Αλέξης Καλοκαιρινός.

tovhma.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook