Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος ο οποίος αφορά το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις». Στο εν λόγω μητρώο έχουν υποχρέωση εγγραφής όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους συναλλασσόμενους που δεν εγγράφονται.

Για την εφαρμογή του ως αγροτικά εφόδια και εισροές θεωρούνται τα παραγόμενα στην Ελληνική Επικράτεια προϊόντα της πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης, ή τα εισαγόμενα. Αναλυτικότερα ο νόμος 3955 ο οποίος υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους υπουργούς προβλέπει τα εξής:

Στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδρύεται και λειτουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών με τον τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών», εφεξής καλούμενο «Μητρώο».

Στο Μητρώο έχουν υποχρέωση εγγραφής όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, εφόσον λάβουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) στον Τομέα Α (ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ) και στις κατηγορίες 01 (Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες) και 02 (Δασοκομία και υλοτομία). Η μη εγγραφή στο Μητρώο επιφέρει αυτοδίκαια, για τους κατά περίπτωση συναλλασσόμενους, τις συνέπειες της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του νόμου αυτού.

Οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) δεν υποχρεούνται να εγγραφούν και στο Μητρώο του παρόντος νόμου, ενώ οι διενεργούμενες από αυτούς εμπορικές πράξεις δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον αφορούν αποκλειστικά σε προϊόντα δικής τους παραγωγής.

Με την εγγραφή του στο Μητρώο ο ενδιαφερόμενος έμπορος αποκτά Ειδικό Αριθμό Εγγραφής (Ε.Α.Ε.), ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε εγγεγραμμένο και πρέπει να αναγράφεται σε κάθε συναφή με τους σκοπούς του νόμου αυτού συναλλαγή του με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Ε.Α.Ε. αναφέρεται υποχρεωτικά σε κάθε εμπορική πράξη, συναφή με αγροτικά προϊόντα, εφόδια και εισροές.

Για την εγγραφή στο Μητρώο εκδίδεται, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου εμπόρου, σχετικό πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, το οποίο έχει ετήσια διάρκεια.

Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων και εισροών διενεργείται μόνο ως προς το είδος της δραστηριότητας και τα αγροτικά προϊόντα και εφόδια και εισροές για τα οποία ο έμπορος έχει καταχωριστεί στο Μητρώο. Η καταχώριση στο Μητρώο δεν υποκαθιστά την υποχρέωση εγγραφής στο αρμόδιο Επιμελητήριο, εφόσον επιβάλλεται από τις κατά περίπτωση κείμενες διατάξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook