Εμφύλιος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Γερμανία για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας την περίοδο 2015-2020. Μπορεί στην ελληνική κυβέρνηση να ελπίζουν, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πως με τη λήξη του προγράμματος το 2016 θα αποδεσμευθεί η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο οι Γερμανοί φαίνεται ότι έχουν αντίθετη άποψη και εκτιμούν ότι η χώρα μας σύντομα θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», επικαλούμενος την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισήμανε ότι πέρα από τα περίπου 11 δισ. που θα χρειαστούν για την περίοδο 2014-2015, η υστέρηση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και η ασθενής ανάπτυξη της Ελλάδας θα οδηγήσουν σε ανάγκη χρηματοδότησης ύψους περίπου 77 δισεκατομμυρίων ως το 2020.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χθες, έσπευσε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου του ότι ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μεικτά ποσά.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι «οι αριθμοί που αναφέρονται, από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι τελείως πεπαλαιωμένοι. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη την αναθεώρηση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων της επαναγοράς ομολόγων και των μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως είναι η μείωση των τόκων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Όσον αφορά λοιπόν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα έτη 2015/2016 μπορεί να ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, συνολικά περίπου στα 11 δισ. ευρώ, εάν συμπεριλάβει κανείς το τρέχον πρόγραμμα».

Για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο και η Wall Street Journal σε χθεσινό της δημοσίευμα. «Έπειτα από δύο πακέτα στήριξης η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρήματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη σχετικά ήρεμη ευρωζώνη» αναφέρει.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό».
Αντιδρούν οι γερμανοί πολίτες σε νέο δάνειο

Η ιδέα ενός νέου δανείου δεν αρέσει καθόλου στους γερμανούς καθώς το 61% των πολιτών τάχθηκαν εναντίον της χορήγησης νέων δανείων προς την Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τέτοια βοήθεια, μόνο το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής της, ενώ το 6% απαντά «δεν γνωρίζω».

newpost.gr