Στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ.Το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ επέλεξε και φέτος να τιμήσει τον Μάνο Κατράκη,στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κίσσαμο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση \”τα μέλη της ΚΝΕ δουλεύοντας με μεράκι τόνισαν τα γράμματα της προτομής που έχει στηθεί στην πλατεία Ελ.Βενιζέλου,σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η προτομή του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Ύστερα από δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να τοποθετηθεί και προβολέας που θα φωτίζει την προτομή.

Συνθήματα όπως : \’\’ ούτε σε ξερονήσια,ούτε σε φυλακές,ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομουνιστές\’\’,και \’\’εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία\’\’,υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο τις θυσίες και την στάση ζωής χιλιάδων κομουνιστών και λαϊκών αγωνιστών,ανάμεσα στους οποίους και ο Μάνος Κατράκης.

Χαρακτηριστικό είναι ένα επεισόδιο που έχουν διηγηθεί, τόσο ο Γιάννης Ρίτσος, όσο και η Ρούλα Κουκούλου, όταν οι Αλφαμίτες τον βασάνιζαν: «Γονάτισε Κατράκη» – του έλεγαν – «αλλιώς θα πεθάνεις». «Οχι, ρε παιδιά, τέτοια χάρη δε σας την κάνω». «Τι παριστάνεις, ρε;» – συνέχιζαν – «Τον Μαρίνο Κονταράτο;» (τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας που είχε ενσαρκώσει τον ατρόμητο ήρωα). Κι ο Κατράκης αποκρίθηκε «όχι ρε παιδιά, δεν παριστάνω τον Μαρίνο Κονταράτο, απλά τον άνθρωπο».

Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα και ομιλία από τον Άρη Παπακωνσταντινόπουλο μέλος του Γρφείου του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ.Το στέλεχος της ΚΝΕ τόνισε στην ομιλία του πως η στάση ζωής τέτοιων ανθρώπων διδάσκει την νέα γενιά.

Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών μας να γίνουν γοργά βήματα στην οργάνωση της νεολαίας,των εργαζομένων,των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με στόχο το γκέμισμα του καπιταλισμού.Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων,για την εργατική εξουσία,τον Σοσιαλισμό.

Ακολούθησε Κρητικό γλέντι με τον Φώτη και Γιώργη Κατράκη και Λυκούργο Καμηλάκη.Χόρεψε το συγκρότημα \’\’ Πελασγοί \’\’,οι οποί οι εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook