Από την 1η Οκτωβρίου που ξεκινά η νέα γαλακτοκομική περίοδος θα πρέπει … υποθετικά να έχουν ελεγχθεί σε ολόκληρη την Κρήτη –δειγματοληπτικά- οι εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Ωστόσο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη μάλλον δείχνουν να αδιαφορούν για την ύπαρξη και την μετάδοση της ασθένειας, υπολογίζοντας … στο καλό βράσιμο του γάλακτος που σκοτώνει πράγματι το επικίνδυνο μικρόβιο!

Η διαδικασία του αιματολογικού ελέγχου σε πρόβατα και κατσίκια από τους κτηνίατρους του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κτηνοτρόφοι μάλλον αποφεύγουν τον έλεγχο, ποντάροντας στο καλό… βράσιμο του γάλακτος, όπως επίσης στην καλή ωρίμανση για παράδειγμα της γραβιέρας…

Ο κτηνιατρικός έλεγχος στα προβατοειδή αποδεικνύεται από το δελτίο ορολογικού ελέγχου που πρέπει να κατέχουν οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο η πλειοψηφία από αυτούς δεν προχωρεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις των ζώων τους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από την 1η Οκτωβρίου απαγορεύεται ρητά στα γαλακτοπωλεία να προμηθεύονται γάλα, αν ο κτηνοτρόφος δεν κατέχει το ειδικό δελτίο ορολογικού ελέγχου!

Επίσης … δια ροπάλου απαγορεύεται η κατανάλωση άβραστου γάλακτος, καθώς το μικρόβιο πράγματι σκοτώνεται με το καλό βράσιμο, όπως επίσης στις κεφαλογραβιέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το διάστημα της λεγόμενης ωρίμανσης, πριν καταλήξει το τυρί στα σημεία πώλησης…

«Και βέβαια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για την μετάδοση της αρρώστιας στα ζώα, αν δεν γίνεται ο ενδεδειγμένος αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος δυστυχώς αποφεύγεται από τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Creteplus.gr κτηνίατρος, που ζητάει την ανωνυμία του.

Τι είναι η βρουκέλλωση

Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το γένος Gram-αρνητικών αερόβιων βακτηρίων (Brucella). Διάφορα στελέχη του βακτηριδίου μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, συνήθως όμως εντοπίζεται το στέλεχος Brucella melitensis που προκαλεί τη νόσο στο πρόβατο.

Με ποιους τρόπους μεταδίδεται;

Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο: μέσω της άμεσης επαφής με ιστούς μολυσμένων ζώων, με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, κυρίως μη ωριμασμένου τυριού ή μη αποστειρωμένου γάλατος, σπάνια, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το θηλασμό ή με τη σεξουαλική επαφή

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Η περίοδος επώασης σε περίπτωση μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη (ώρες).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η βρουκέλλωση προκαλεί: διαλείποντα πυρετό (πυρετός που ανεβαίνει το βράδυ και κατεβαίνει το πρωί) εφίδρωση, ανορεξία, αίσθημα κόπωσης αρθραλγία (πόνο στις αρθρώσεις)

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ή με εξέταση του μυελού των οστών.

Τι επιπλοκές μπορεί να υποστεί το άτομο που έχει νοσήσει;

Οι επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται από την ανοσολογική αντίδραση του ατόμου, είναι: αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δισκοσπονδυλίτιδα ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, πνευμονία κερατίτιδα ή χρόνια ιριδοκυκλίτιδα ορχίτιδα

Πώς θεραπεύεται;

Η βρουκέλλωση θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Το ποσοστό θνησιμότητας στον άνθρωπο είναι >2% και συνήθως σχετίζεται με την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση;

Δηλώνοντας υποχρεωτικά τα κρούσματα σε ζώα προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
Αποφεύγοντας την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και τα προϊόντα τους
Αποφεύγοντας την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί) τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του χώρου στον οποίο γίνεται επεξεργασία προϊόντων ζωικής προέλευσης.

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook