Εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση Κάμερον, καθώς αποκαλύπτεται ότι τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ η συριακή σύγκρουση βρισκόταν ήδη μήνες σε εξέλιξη, έδωσε άδεια σε βρετανική εταιρεία να εξαγάγει δύο χημικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χημικών όπλων, όπως του αερίου σαρίν.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, θα κληθεί να απαντήσει στη σχετική επιστολή που απέστειλαν βουλευτές των Εργατικών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον Ιανουάριο του 2012 δόθηκε άδεια εξαγωγής δύο χημικών ουσιών, φθοριούχου νατρίου και φθοριούχου καλίου, προς τη Συρία. Η άδεια βρισκόταν σε ισχύ για περίπου 6 μήνες, μέχρι να επιβληθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Δαμασκού. Οι βουλευτές ζητούν επίσης να μάθουν ποιες άλλες άδειες πώλησης επικίνδυνων υλικών προς τη Συρία έχουν εκδοθεί το διάστημα αυτό και σε ποιες εταιρείες.

Μία επιπλέον πτυχή της υπόθεσης που έχει ενδιαφέρον είναι ποιοι επρόκειτο να παραλάβουν τις αυτές τις χημικές ουσίες.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες «χτίζουν» τα επιχειρήματά τους για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία ότι έγινε χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν από τη συριακή κυβέρνηση, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασής του για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, και την εν συνεχεία ανεπιφύλακτη έκφραση στήριξης στις επιλογές Ομπάμα, θα πρέπει τώρα να δικαιολογήσει την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο ζήτημα: από τη μία η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα είναι «κόκκινη γραμμή», από την άλλη όμως η χώρα του εξήγαγε χημικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων, από τον παραλήπτη τους.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook