Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του αρχαίου δράματος «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη από το θέατρο “Vivi”, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση θα δοθεί με την στήριξη του δήμου Χερσονήσου στον αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού Ανακτόρου Μαλίων στις 9 το βράδυ, και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μερικά λόγια για την παράσταση

Η παράσταση ζητά να αναδείξει τον πολυδιάστατο ελληνικό πολιτισμό, κρατώντας στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό ιστό και τη βυζαντινή λογοτεχνία. Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη είναι ένα ψυχόδραμα που υπερακοντίζει την εποχή του.

Ο νέος σπαράζει καθώς διώκεται από τις Ερινύες, αφού έχει φονεύσει τη μάνα του. Αυτόν το σπαραγμό, το πάθος που μετατρέπεται σε πόνο ζητά να αναδείξει η παράσταση με τα ασκημένα σώματα των ηθοποιών με κονστρουκτιβιστή τεχνική, τόσο στην πραγματεία του λόγου όσο και σε αυτή της κίνησης.

Κριτικές για την παράσταση: Ο Γάλλος κριτικός Ζ.Λ. Σαλ γράφει στην εφημερίδα «Marseillaise (12/7/2012)»: «Ούτε ένα χιλιοστό του σώματος των ηθοποιών δεν μένει αμέτοχο στη δράση που εξελίσσεται σε υψηλής αισθητικής χορογραφία», ενώ η εφημερίδα «Le Provence» (18/7/2012) επισημαίνει: «Η τραγωδία του Ορέστη αποκτά εδώ τη μέγιστη εκφραστικότητα της δύναμης».

Σχετικά με το έργο: Ο Ορέστης είναι το τελευταίο έργο που διδάχτηκε στην Αθήνα, πριν από την αναχώρηση του Ευριπίδη για τη Μακεδονία. Η διδασκαλία του τοποθετείται το 408 π.Χ. Με το όψιμο αυτό δράμα, ο ποιητής αποχαιρετά τους συμπολίτες του, αφήνοντας πίσω του τον απόηχο των ιδεών και της δραματουργικής του τέχνης.

Το θέμα του Ορέστη είναι περίπου το ίδιο με αυτό των Ευμενίδων του Αισχύλου. Όλα όμως τώρα γίνονται πιο ανθρώπινα και οικεία. Από τον κόσμο των θεών και των ηρώων μεταφερόμαστε στον κόσμο των ανθρώπων με τις αδυναμίες και τις ενοχές τους.

Οι ήρωες, σχεδόν υπεράνθρωποι και άψογοι, που γνωρίσαμε στις τραγωδίες του Αισχύλου και του Σοφοκλή, δεν έχουν θέση στα έργα του Ευριπίδη και στο τέλος του 5ου αιώνα. Ο αγώνας για τα ιδανικά έχει μετατραπεί σε αγώνα για την επιβίωση: κύριο μέλημα είναι τώρα η διατήρηση στη ζωή μέσα σ’ ένα κόσμο ανασφάλειας και παρακμής.