Ένας αστυνομικός ο οποίος φέρεται να είναι μέλος σπείρας που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο 44χρονος ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, είναι σύμφωνα με την αστυνομία μέλος εγκληματικής οργάνωσης ομογενών από το Καζακστάν, που δρούσε για τουλάχιστον έναν χρόνο, διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων και εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του ριφιφί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας, μαζί με τον αστυνομικό συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση έξι άτομα, ηλικίας από 26 έως 36 ετών. Αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα ακόμη δύο άτομα, ένας 32χρονος, επίσης ομογενής από το Καζακστάν, ως υπαρχηγός της σπείρας, ο οποίος διώκεται με ένταλμα σύλληψης για όμοια αδικήματα, και ένας 41χρονος.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της αρπαγής, των διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας και παραβάσεων της νομοθεσίας «Περί όπλων», ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στον αρμόδιο τακτικό ανακριτή.

Ο αστυνομικός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ εις βάρος του διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο ανθυπαστυνόμος, φέρεται να είχε καίρια συμμετοχή στη δράση της οργάνωσης, ενημερώνοντας τον 36χρονο αρχηγό της για τη διάταξη και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές που ενεργούσαν καθώς και για τη μετέπειτα πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης έστηναν ενέδρα μεταμεσονύκτιες ώρες κοντά σε εγκαταστάσεις εταιρειών αποθήκευσης-διανομής στον Ασπρόπυργο και μετά τη φόρτωση των φορτηγών τα έθεταν σε παρακολούθηση.

Κατά τη διαδρομή, όταν έκριναν ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, ανέκοπταν απότομα την πορεία τους με οχήματα υψηλού κυβισμού και με τη χρήση βαρέος οπλισμού υποχρέωναν τον οδηγό και τον συνοδηγό να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια τους κρατούσαν για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν προκειμένου οι συνεργοί τους να οδηγήσουν τα φορτηγά σε αποθήκες που είχε νοικιάσει η οργάνωση στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής, να εκφορτώσουν το εμπόρευμα και να εγκαταλείψουν τα φορτηγά. Ακολούθως, διέθεταν παράνομα τα κλεμμένα τσιγάρα, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εκτός από τις ληστείες φορτηγών, σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα εμπλέκεται και σε διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στις Αχαρνές, με τη μέθοδο του ριφιφί, στις 6 Αυγούστου. Από το κατάστημα είχαν αφαιρεθεί κοσμήματα αξίας 200.000 ευρώ και χρηματικό ποσό ύψους 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα μέλη της σπείρας, για να υλοποιήσουν τον σκοπό τους, νοίκιασαν με ψευδή στοιχεία διπλανό κατάστημα μέσω του οποίου, ανοίγοντας τρύπα στη μεσοτοιχία, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοσμηματοπωλείο και στη συνέχεια με τροχούς και οξυγόνο να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι αρχιφύλακας αστυνομικού τμήματος της Αττικής, για τον οποίο δεν προέκυψε συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, κατά τη διάρκεια προσαγωγής δύο εκ των μελών της σπείρας στις 20 Ιουλίου, αφαίρεσε από την κατοχή των προσαγόμενων χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο. Εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για παράβαση καθήκοντος και κλοπή, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους έχουν οδηγηθεί ήδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

zougla.gr