Τέλος δεν έχουν οι αντιδράσεις στη Βρετανία έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι βρετανικές εταιρείες πωλούσαν κανονικά και με το νόμο όλα τα απαραίτητα βιομηχανικά υλικά για την παρασκευή χημικών όπλων στη Συρία ακόμα και μετά την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης τον Μάρτιο του 2011.

Έχοντας παραλάβει τις πολυπόθητες άδειες για εξαγωγή εν δυνάμει «επικίνδυνων» χημικών στοιχείων από το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας (ακόμα και με ημερομηνίες μέσα στον Ιανουάριο του 2013) οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κανονικά τις αγοραπωλησίες των εμπορευμάτων τους, την ίδια στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη Συρία και χιλιάδες άμαχοι σκοτώνονταν σε χωριά και πόλεις.

Οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα -όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σκληρές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ- ωστόσο φαίνεται πως το κακό είχε ήδη γίνει.

Οι πληροφορίες έρχονται στο φως ενώ ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει πετάξει το μπαλάκι για αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του καθεστώτος Άσαντ στο αμερικανικό Κογκρέσο και το βρετανικό Κοινοβούλιο «έκλεισε» προσωρινά το θέμα της συμμετοχής της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Την ίδια στιγμή η Κίνα τηρεί στάση αναμονής, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να εκφράζει την υποστήριξή της στον πρόεδρο της Συρίας, πασχίζοντας να διατηρήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς σε μια χώρα-κλειδί για τα συμφέροντά της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Κάμερον είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για αυτές τις αγοραπωλησίες.

Ήδη το Σάββατο, βουλευτές και ακτιβιστές κατά του διεθνούς εμπορίου όπλων είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Αμαρτωλές» άδειες και «αμφιλεγόμενες» συμφωνίες


Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων της Βουλής των Κοινοτήτων βρετανικές επιχειρήσεις προχώρησαν κανονικά στην εκτέλεση υπογεγραμμένων συμβολαίων με τη Δαμασκό, ενώ μαίνονταν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ανασύρει μνήμες από ανάλογη περίπτωση πώλησης οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα (S-300) -εν μέσω εμφύλιας σύρραξης-, η οποία είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα ανάλογων «αμφιλεγόμενων» συμφωνιών μεταξύ βρετανικών εταιρειών και χωρών οι οποίες ευθύνονται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φθοριούχο νάτριο ήταν μία μόνο από τις χημικές ουσίες που πωλήθηκαν στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια.

Το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων και κυκλοφορεί μόνιμα στην ελεύθερη αγορά, καθώς χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυάριθμων καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι οδοντόπαστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής ορισμένες από τις άδειες πώλησης αφορούσαν και σε «φθοριούχο κάλιο».

Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων σε προάστιο της Δαμασκού πριν από 10 ημέρες.