Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των προσφύγων ήταν 230.671 άτομα.

Εδώ και ακριβώς έναν χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας ανερχόταν σε 230.671 και 1,8 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φθάσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας.

«Η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προγηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Υπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος αναλαμβάνει κινδύνους επιδεικνύνοντας επικίνδυνη ανοχή απέναντι στη συριακή ανθρωπιστική καταστροφή…Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον ρυθμό αυτίον, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να φθάσουν σε σημείο μη επιστροφής», δήλωσε η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Ζολί.

«Ο κόσμος είναι τραγικά κατακερματισμένος ως προς τον τρόπο τερματισμού της συριακής σύρραξης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφωνία για την ανάγκη ανακούφισης των δεινών των ανθρώπων, ούτε αμφιβολία για την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προσπαθήσει περισσότερο. Οφείλουμε να συντρέξουμε τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που εκδιώκονται από τις εστίες τους και να αυξήσουμε τις ικανότητες των γειτονικών χωρών να διαχειρισθούν αυτήν την εισροή » προσφύγων, είπε.

Στον αριθμό των 2 εκατομμυρίων προσφύγων περιλαμβάνονται άτομα που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής της πλειοψηφίας των Σύρων προσφύγων. Το 52% αποτελείται από παιδιά κάτω των 17 ετών.

Η Υπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας. Το σύνολο των προσφύγων εντός και εκτός Συρίας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε για αύριο τη σύγκληση σε υπουργικό επίπεδο διάσκεψης στη Γενεύη των χωρών υποδοχής των σύρων προσφύγων για την ενίσχυση της διεθνούς αρωγής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook