Η δημοφιλής υπηρεσία Skype έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της βιντεοκλήσης φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου.

Και όμως περιθώρια βελτίωσης φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη. Το πρόβλημα με το οποίο αποφάσισε να καταπιαστεί μια διδακτορική φοιτήτρια του εργαστηρίου ETH στη Ζυρίχη, αφορά στην «επαφή των ματιών» μέσω του Skype.

Το πρόβλημα αυτό ξεκινά από τη θέση της κάμερας που είναι συνήθως πάνω από την οθόνη. Έτσι, ο χρήστης κοιτά το συνομιλητή του στην οθόνη, αλλά η κάμερα τον καταγράφει την ίδια στιγμή, και φαίνεται πως κοιτάει χαμηλότερα και όχι στον πρόσωπο το συνομιλητή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να νομίζει κάποιος ότι ο συνομιλητής του τον κοιτάει είτε στο στήθος, είτε πάνω από τους ώμους, αντί να τον κοιτάει στα μάτια.

Μέχρι τώρα υπάρχει τρόπος για τη διόρθωση του προβλήματος αυτού, μόνο που απαιτεί τη χρήση σύνθετων και ακριβών συστημάτων και ειδικού λογισμικού. Η διδακτορική φοιτήτρια Claudia Kuster φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, αναπτύσσοντας ένα σύστημα που θα χρησιμοποιεί το βασικό εξοπλισμό και θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα που βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης, χρησιμοποιεί ένα Kinect σαν αισθητήρα βάθους. Το πρωτοποριακό στοιχείο της εφαρμογής, είναι ο τρόπος που επεξεργάζεται την εικόνα. Στα υπάρχοντα συστήματα, ολόκληρη η εικόνα αποκτά κλίση. Στο σύστημα όμως της Kuster, η επεξεργασία γίνεται μόνο στο προσκήνιο.

Το Kinect δημιουργεί ένα χάρτη βάθους της εικόνας και απομονώνει το πρόσωπο μαζί με το φόντο γύρω από αυτό. Το λογισμικό στη συνέχεια επεμβαίνει στην εικόνα του προσώπου και την καλιμπράρει, δίνοντας τέτοια κλίση σαν να κοιτάει το συνομιλητή στα μάτια.

Η Kuster και η ομάδα της ελπίζει ότι θα αναπτύξει λογισμικό που θα λειτουργεί με απλές κάμερες υπολογιστών, αλλά και tablets και smartphones. Τελικός στόχος είναι η ενσωμάτωσή του συστήματος στο Skype.

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook