Αύριο θα καταβληθεί σε περίπου 126.000 οικογένειες η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος, ενώ ήδη, έχει καταβληθεί η α΄ δόση για 140.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, έως σήμερα, θα έχει καταβληθεί η α΄ δόση σε όλους τους δικαιούχους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί.

Ταυτόχρονα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΓΑ, να καταβληθεί η βʼ δόση για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εχθές, στον ΟΓΑ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον διοικητή του Οργανισμού Ξενοφώντα Βεργίνη, με τη συμμετοχή του κ. Κεγκέρογλου και της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας του Υπουργείου Ευθυμία Μπέκου.

Μιλώντας στο capital.gr, ο υφυπουργός Εργασίας αναφορικά με τη μικρή αρχική συμμετοχή στις δηλώσεις για το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα τέκνων, επισημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ενημερωθούν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι οποίοι για οποιαδήποτε λόγο δεν επέβαλαν το έντυπο Α21.

Ο υφυπουργός αναφέρεται και στην μνημονιακή υποχρέωση που αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Χαρακτηρίζει υποχρέωση απέναντι στην δοκιμαζόμενη κοινωνία το θεσμό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και αποκαλύπτει ότι αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, η πρώτη φάση της μελέτης για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού ολοκληρώθηκε. Προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με προϋπολογισμό 20 εκατ. ενώ προβλέπεται και η καθολική εφαρμογή του θεσμού, από 01/01/2015.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, θα απευθυνθεί σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχοντας σους δικαιούχους ενίσχυση εισοδήματος σε συνδυασμό με δράσεις κοινωνικής επανένταξης. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με εφαρμοζόμενες πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» εκτός από την οικονομική παροχή θα μπορούν παραδείγματος χάριν να είναι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με βιβλιάριο ανασφάλιστου ενώ οι ηλικιωμένοι και ΑμεΑ θα μπορούν να εντάσσονται στους ωφελούμενους προγραμμάτων όπως π.χ. στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο υφυπουργός Εργασίας αποκαλύπτει στο Capital.gr, ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται η εγκύκλιος που θα δίνει και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας καθώς και αυτή που θα ορίζει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ρυθμίζουν τις τρέχουσες (εντός του 2013) οφειλές με την ρύθμιση των 12 μηνών, και ταυτόχρονα να ρυθμίζουν τις ληξιπρόθεσμες με τις διατάξεις της «Νέας Αρχής» των 46 δόσεων.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook