Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου μετά από σχετική έρευνα στους καταναλωτές και υπευθύνους καταστηματάρχες διάθεσης τροφίμων είναι πεπεισμένη για την αποτυχία του μέτρου περί προϊόντων περιορισμένης διατηρησιμότητας που υποτίθεται λειτουργεί από 1ης Σεπτεμβρίου.

Αφενός οι καταστηματάρχες λιανικής μη έχοντας κάτι να κερδίσουν, απλά θα μπουν σε μπελάδες τήρησης ενός προβληματικού μέτρου υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων είναι αρνητικοί, αφετέρου οι καταναλωτές που αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία εφαρμογής του μέτρου αντιδρούν και αρνούνται να συμμετέχουν στον τραγέλαφο αυτόν.

Τα προβλήματα εφαρμογής είναι τόσο πολλά που οδηγούν το μέτρο σε παταγώδη αποτυχία ή μη εφαρμογή. Πχ

• Είναι σίγουρο ότι θα έχουν την ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.

• Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.

• Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

• Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύαμε τους καταναλωτές να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα και τώρα τους ζητάμε να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα.

• Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που θα πάρουν απόφαση να μη διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.

• Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Με βάση τα παραπάνω η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) προβαίνει σε μια τολμηρή και εύκολα εφαρμόσιμη πρόταση. Καλούμε τις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ και τους προμηθευτές να προχωρήσουν στην οργάνωση ραφιών προϊόντων επικείμενης λήξης.

Αυτά θα διαθέτουν προϊόντα που κοντεύουν να λήξουν πχ. σε 2 εβδομάδες αλλά όχι ληγμένα. Φυσικά οι τιμές των προϊόντων αυτών θα είναι φθηνότερη πχ. 20%.

Αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μειωθεί δραστικά ποσοστό των προϊόντων που επιστρέφονται λόγω της ημερομηνίας λήξης τους, άρα οι λιανέμποροι, οι παραγωγοί και οι προμηθευτές θα κερδίζουν ενώ οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν προϊόντα εντός προδιαγραφών σε καλές τιμές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook