Οι προκλήσεις των Τούρκων σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας και Κύπρου συνεχίζονται, καθώς οι γείτονες φαίνεται να ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", η Τουρκία σχεδιάζει να επιχειρήσει τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που εμπίπτουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας και Κύπρου, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της, επισημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει τους χάρτες των θαλασσίων "οικοπέδων" ανάλογα με τις πιέσεις ή αντιδράσεις που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία ζήτησε την εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 "οικόπεδα" στον κόλπο της Αττάλειας, που εκτείνονται μέχρι και το δυτικό άκρο της Κύπρου.

Παράλληλα κήρυξε διαδοχικά προσφορές ενδιαφέροντος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες και επαναξιολόγηση ερευνών που έγιναν στο παρελθόν.

Ο χάρτης και τα "οικόπεδα"

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι προηγουμένως, λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία άλλαξε το χάρτη των οικοπέδων που είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλο το 2009, αφαιρώντας "οικόπεδα" που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Όμως διατήρησε ένα δυτικά της Πάφου, για το οποίο ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Επίσης διατηρεί στους χάρτες της ένα ακόμα "οικόπεδο" νοτιοδυτικά της Πάφου, που περιλαμβάνει μέρος των "οικοπέδων" 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν περιέλαβε σ' αυτά για τα οποία ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Εκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010" προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο η Τουρκία αρνείται ή κωλυσιεργεί να πράξει.

news247.gr