Η δισκοπάθεια ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει εμφανή συμπτώματα. Είναι πιθανό η σκληρή σωματική εργασία να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης δισκοπάθειας. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό ή από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η σπονδυλική στήλη χωρίζεται σε τρεις μοίρες την αυχενική μοίρα, την θωρακική μοίρα και την οσφυϊκή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της δισκοπάθειας ;

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που αισθάνονται μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στα πόδια. Οι πόνοι υποχωρούν με την ξεκούραση ενώ η οδήγηση, το φτέρνισμα και ο βήχας επιδεινώνουν τον πόνο. Σε μερικούς ασθενείς ο πόνος συγκεντρώνεται στο ένα κάτω μέλος ενώ σε άλλους μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο κάτω μέλη. Ο εντοπισμός του πόνου εξαρτάται από το ποιος δίσκος έχει υποστεί βλάβη και ποιο νεύρο πιέζει.

Διάγνωση

Είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να καθοριστεί ποιος δίσκος επηρεάζεται. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί είτε με αξονική τομογραφία , μαγνητική τομογραφία ή με μυελογράφημα. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει ποια εξέταση είναι απαραίτητη .

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση , επειδή πολλές άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα .

Πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι μια δισκοπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συντηρητικά , με τη χειρουργική επέμβαση να εξετάζεται μόνο όταν οι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν αποτύχει .

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση και λήψη των κατάλληλων παυσίπονων χαπιών. Η φυσιοθεραπεία μπορεί επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις να βοηθήσει. Το αν πρέπει ή όχι να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση , είναι απόφαση του γιατρού σας.

Υποθέσεις που αφορούν σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

boro.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook