Καταδρομικό στέλνει η Μόσχα στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αναλάβει τις ναυτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η χώρα «έχει τα σχέδιά της» για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανό χτύπημα.

Το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή, όπου υπάρχουν και άλλα πλοία της ρωσικής ναυτικής μονάδας, σε δέκα ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμης πηγής στο Interfax.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεση του Κρεμλίνου σε μονομερές πλήγμα της Δύσης εναντίον του συριακού καθεστώτος επανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν άφησε ανοικτό να συμφωνούσε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη δράσης εναντίον του Άσαντ εάν αποδεικνυόταν πέραν αμφιβολίας ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα -ενδεχόμενο πάντως που χαρακτήρισε «απολύτως παράλογο».

Η συνέντευξη του ρώσου προέδρου δόθηκε δύο ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη. Στις συνομιλίες των ηγετών εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει το θέμα της Συρίας, το οποίο, όσον αφορά ιδιαίτερα τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, έχει προστεθεί στα ακανθώδη ζητήματα.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα την ώρα φαίνεται να κυριαρχεί στην εμφύλια σύγκρουση. Ανέφερε δε ότι βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από την φερόμενη επίθεση στη Γκούτα στις 21 Αυγούστου «μπορεί να έχει φαλκιδευτεί από δυνάμεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα».

«Από τη δική μας σκοπιά, είναι απολύτως παράλογο οι ένοπλες δυνάμεις, οι τακτικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στην επίθεση και σε κάποιες περιοχές έχουν περικυκλώσει τους δήθεν αντάρτες αποτελειώνοντάς τους, να ξεκινούσαν να χρησιμοποιούν απαγορευμένα χημικά όπλα, ενώ καταλαβαίνουν πολύ καλά πως κάτι τέτοιο θα γινόταν πρόσχημα για κυρώσεις εναντίον τους» είπε.

Στην περίπτωση που όντως αποδεικνυόταν, «πέραν πάσης αμφιβολίας» όπως τόνισε, ότι όντως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε το χημικό οπλοστάσιο, τότε η Μόσχα θα ήταν ανοικτή σε ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο του ΟΗΕ. «Δεν θα το απέκλεια» είπε.

«Εάν υπάρχουν στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, και συγκεκριμένα από τις τακτικές δυνάμεις, θα έπρεπε να διαβιβαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας» είπε. «Και τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι πειστικά, κι όχι να βασίζονται σε φήμες και πληροφορίας που αποκτήθηκαν από μυστικές υπηρεσίες με κάποιου είδους παρακολούθηση, κάποιες συζητήσεις και άλλα παρόμοια» εξήγησε.

Προειδοποίησε δε πως στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν πράξη επίθεσης. «Έχουμε ιδέες για το πώς και το τι θα κάνουμε στηυν περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί προς την κατεύθυνση άσκησης βίας, έχουμε τα σχέδιά μας» είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πάντως πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς».

in.gr με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook