Το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών χάθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους. Αυτό επισημαίνει σε υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και ζητά αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μόνο το 2013 επενδύθηκαν 1,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, και εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.

Η μελέτη, κατασκευή, αλλά και η παραγωγή ή προμήθεια του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επενδύσεις αυτές, έγινε σε μεγάλο ποσοστό από τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου. Συνολικά, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού που αφορά την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Έλληνες εργαζόμενους. Σχεδόν 60 διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων (μηχανικοί, τεχνικοί, νομικοί, πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρίες, εργαζόμενοι στη βιομηχανία αλουμινίου, την παραγωγή καλωδίων και ηλεκτρικού εξοπλισμού, εταιρείες software, εταιρίες security κλπ) εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως στην παραγωγή και εμπορία εξοπλισμού, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, ασφάλιση, εποπτεία και συντήρηση των έργων.

Όπως εξηγεί στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος, τους τελευταίους μήνες και παρόλο που, πλέον, το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντιαναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις (όπως πχ η αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων που θα έδιναν κάποια πνοή στην αγορά).

«Πολλές πολυεθνικές του κλάδου, μάλιστα, οι οποίες επένδυσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο και εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες που αναζητούν, πλέον, ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων, αφού έχουν απωλέσει την εργασία τους στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Για τους παραπάνω λόγους, ο κλάδος έχει προτείνει μία σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook