Δεν αφήνει περιθώριο για συζητήσεις επί ελαφρύνσεων, όπως θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Όπως τόνισε, η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης δήλωσε: «Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα».

Σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τώρα καταρτίζεται το μεσοπρόθεσμο για το 2016 και 2017 τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το τι κληρονομήσαμε από το παρελθόν, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η οποιαδήποτε μείωση είναι θετική από τη μια πλευρά και βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα.

Ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια και να τα κάνει πιο ελκυστικά.

Υποστήριξε, δε, ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επετεύχθη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων φόρων, ο κ. Στουρνάρας είπε πως υπάρχει μόνο η αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ (το χαράτσι για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Εντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Ως «τον χειρότερο για τους εργαζόμενους υπουργό Οικονομικών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, με αφορμή δηλώσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Μηλιός τονίζει ότι ο κ. Στουρνάρας «ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ούτε καν για το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά μόνο αν καταφέρει με κάποιον τρόπο να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.»

» Ο κ. Στουρνάρας εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει νοσοκομεία, βάζει «λουκέτο» στη δημόσια τηλεόραση και στην αμυντική βιομηχανία, αφήνει τον ΕΟΠΥΥ να καταρρεύσει. Έτσι, ο κ. Στουρνάρας επιδιώκει να παρουσιάσει «πρωτογενές πλεόνασμα», με την κοινωνία γονατισμένη και εξουθενωμένη και έχει το θράσος να δηλώνει ότι δεν ανησυχεί».

«Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημα του κ. Στουρνάρα, ότι με την ακολουθούμενη καταστροφική για τους πολλούς πολιτική επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, είναι εντελώς έωλο», προσθέτει ο κ. Μηλιός και καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει:

«Συμπεριλαμβάνονται στα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε τον Ιούλιο οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων; Θα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αν τους συμπεριελάμβανε; Πόσο χρειάστηκε να μειωθούν οι δαπάνες του ΠΔΕ, δηλαδή να υπονομευτούν οι προοπτικές ανάσχεσης της ύφεσης, για να «βγουν» τα νούμερά του;»

Η «δημιουργική λογιστική» του κ. Στουρνάρα, σημειώνει ο κ. Μηλιός, «εντάσσεται σε ένα κακοπαιγμένο θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την τρόικα».

» Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα παρατείνουν τη δημοσιονομική αστάθεια, καθώς αδιαφορούν για την καθήλωση των δημοσίων εσόδων, για τη συνεχιζόμενη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, για τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη λαθρεμπορία πετρελαιοειδών, για τη φοροδιαφυγή.»

» Ενδιαφέρονται για ένα «πρωτογενές πλεόνασμα» που θα προκύψει από την υπερφορολόγηση της φτώχειας και των μεσαίων εισοδημάτων, από τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των μισθών. Να εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι για να αυξηθεί το κέρδος μιας ισχνής μειοψηφίας».

«Είναι ζήτημα κοινωνικής σωτηρίας η ανατροπή αυτής της πολιτικής, πράγμα που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μηλιός.

Η χώρα χρειάζεται να αποκρούσει ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας και λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Αν η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με συνέχιση των ίδιων πολιτικών υπερφορολόγησης και λιτότητας, τότε ενθαρρύνεται η τρόικα να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης συνταγής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η χώρα χρειάζεται να αποκρούσει ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας και λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά τώρα ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε αυτό να συνδεθεί με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την κοινωνική προστασία» τονίζει ακόμη η ΔΗΜΑΡ.


in.gr