Η «βόμβα» της οικονομίας που παρέλαβε, οι ευθύνες τις οποίες ανέλαβε και η περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν» ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκάλεσε το απολογητικό ύφος των όσων είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του, αλλά έριξε και ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή.

«Παραλάβαμε μια βόμβα. Το πρόβλημα ήταν το πάρτι μέχρι το 2009» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και έκανε τον απολογισμό του τι παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Οκτώβριο του 2009, απαριθμώντας τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων και προβλημάτων δεν είχε αντιμετωπίσει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά πρόσθεσε, άλλοι ήταν οι «εμπρηστές» και το μόνο θέμα ήταν «πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».

Μάλιστα αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θανάσιμη συνταγή «το πελατειακό πάρτι ως το 2009», που έφερε ύφεση 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση και υψηλό χρέος, ενώ έριξε ευθύνες και στη συντηρητική Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν επόπτευσε τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Παράλληλα, πρόσθεσε, το έλλειμμα έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ δημιουργήθηκε και «θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας» εξαιτίας της απογραφής Αλογοσκούφη.

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη για ό,τι λάθος έγινε στην πρώτη διετία της διακυβέρνησής του, «για κάθε καθυστέρηση, για κάθε λάθος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως πως στη διετία 2009-2011 «έγινε η αρχή» και τέθηκαν οι βάσεις για όσα καλά συμβαίνουν τώρα, για τη μείωση των ελλειμμάτων, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. «Αν όλα αυτά είχαν γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα δεν θα χρειάζονταν τα μνημόνια» πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης το 2010 και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά μίλησε για «προπονητές της εξέδρας που δεν τους άρεσε το πρώτο μνημόνιο αλλά τους αρέσει το δεύτερο».

Οσο για την περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν», που είχε γίνει σύνθημα στην προεκλογική περίοδο το 2009, την επανέλαβε δίνοντας εξηγήσεις. «Είχα πει \”λεφτά υπάρχουν\”. Και όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook