Σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να εξελιχθούν οι κηδείες των 88 ανθρώπων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στη Συρία χθες Μ. Παρασκευή από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σε ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας με αιτήματα την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση και διεθνείς οργανώσεις, η Μ. Παρασκευή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία. Στη χώρα πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις, τις οποίες οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ διέλυσαν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά. «Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν σφαγές σε πολλές πόλεις και περιοχές της Συρίας», αναφέρει η εδρεύουσα στο Λονδίνο συριακή Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από την προσευχή της Παρασκευής, μια ημέρα μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μετά από 48 χρόνια.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ΟΗΕ καταδίκασαν τα βίαια γεγονότα, μιλώντας για «εξοργιστική χρήση βίας» που «πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την αιματηρή καταστολή, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε από τις Αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας ότι "πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα", και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας. Καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας από μέρους των Αρχών, χωρίς πάντως να κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνέπειες εάν ο Άσαντ δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

"Αυτή η εξοργιστική χρήση βίας για την καταστολή διαδηλώσεων πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος αμέσως τώρα", ανέφερε ο Ομπάμα, απορρίπτοντας ως "μη σοβαρή" την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες κι ανακοίνωσε ο Άσαντ στη Συρία αυτήν την εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε παράλληλα πως "αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρανοί σύμμαχοί του".

"Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Συρίας στους πολίτες της και συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της γενικότερα, περιλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις", αναφέρει το ανακοινωθέν του Ομπάμα. Ακόμα, σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα "τα οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι, στη Συρία και σε όλο τον κόσμο". 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, καταδίκασε την "επαναλαμβανόμενη βία" που ασκούν οι συριακές Αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά. Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ "πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία", προσέθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ, επικαλούμενος δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε επίσης το αίτημά του για τη διεξαγωγή "μιας ανεξάρτητης και επαρκούς έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για τα αίτια των μακελειών", κατέληξε ο εκπρόσωπος. 

Εκ μέρους της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός ότι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν σήμερα στη Συρία, και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. 

"Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία", αναφέρει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. "Καταδικάζω την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας", τονίζει. "Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά", προσθέτει. 

"Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού", σημειώνει ο Χέιγκ προσθέτοντας ότι "οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά".

protothema.gr