Την ίδια ώρα που ο τουρισμός προβάλλεται ως μοναδική ευκαιρία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά που θα πρέπει να μας  προβληματίσουν για το πόσο έτοιμοι είμαστε να \”ανοιχτούμε στον κόσμο\”.

Δυστυχώς ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στη Κρήτη και έκανε αρμοδίους και μη να μείνουν με ανοιχτό το στόμα αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτηματικά.

Διαβάστε τί έγινε σε καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο BHmagazino

Αναγνώστρια του ένθετου, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 9 Αυγούστου το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηρακλείου.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπίστωσε ότι ήταν κλειστό. Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη βρήκε κολλημένο στην είσοδο του μουσείου ένα σημείωμα που έγραφε στα αγγλικά τα εξής: «Γιατί το μουσείο αυτό είναι κλειστό; Ντροπή στον Δήμο Ηρακλείου. Εχετε σπιλώσει τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν για τη δική σας υστεροφημία». Ο καταγγέλλων υπέγραφε στα ρωσικά και δήλωνε κάτοικος Σιβηρίας.

Η φίλη της στήλης πήρε το σημείωμα του ρώσου τουρίστα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν τοποθετημένο στην είσοδο του μουσείου από την Τρίτη 7 Μαΐου, και μετέβη στον Δήμο Ηρακλείου προκειμένου να ενημερώσει για τα καθέκαστα και να πληροφορηθεί γιατί το μουσείο ήταν κλειστό.

Εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της εξήγησε ότι το μουσείο έχει κλείσει για να μεταφερθεί σε νέο χώρο και ότι η αίθουσα στην οποία στεγαζόταν έχει αδειάσει. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο γιατί εξακολουθούν να είναι αναρτημένες οι πινακίδες που ενημερώνουν τους τουρίστες για το ωράριο λειτουργίας του μουσείου, ενώ αυτό έχει κλείσει. Επιπλέον, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πότε θα επαναλειτουργήσει το μουσείο.

Η αφήγηση της αναγνώστριας του BHmagazino επιβεβαιώνεται και από δεκάδες παρόμοιες καταγγελίες απλών τουριστών, αλλά και τουριστικών ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, όπου ξένοι επισκέπτες περιγράφουν την προσπάθειά τους να επισκεφθούν το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και την απογοήτευσή τους όταν διαπιστώνουν ότι είναι κλειστό.

Η άμεση επαναλειτουργία του Μουσείου Μάχης της Κρήτης είναι επιβεβλημένη και για διδακτικούς σκοπούς. Αν και οι Γερμανοί κατέλαβαν την 1η Ιουνίου 1941 την Κρήτη από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000, με αποτέλεσμα να μην επιχειρηθεί ξανά άλλη αεραποβατική επιχείρηση της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνο, λοιπόν, που ενδεχομένως γνώριζε ο τουρίστας από τη Σιβηρία μπορεί να μην το γνωρίζει καν ο κάτοικος της ίδιας της Κρήτης.

Ο βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ είχε δηλώσει πως το να είναι κάποιος ικανός να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του ευφυώς είναι το τελευταίο προϊόν του πολιτισμού και, προς το παρόν, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Αυτούς τους ελάχιστους ευφυείς ανθρώπους έρχονται να απογοητεύσουν ο ελληνικός υδροκεφαλισμός και η ανεπάρκεια της ελληνικής διοίκησης.

Η Ελλάδα, που διαχρονικά βασίζεται στον πολιτιστικό τουρισμό και ειδικά στα εκθέματα των μουσείων της για να προσελκύσει ξένους τουρίστες, αδυνατεί σήμερα να κινήσει τη «ναυαρχίδα» της λόγω έλλειψης «ναυτών». Και με τον τρόπο αυτόν χάνει μελλοντικούς επισκέπτες και έσοδα μέσα από την άδικη «αυτοδυσφήμηση» ότι τα ελληνικά μουσεία, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες τους.

Η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,1 τρισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ενδεικτικά, μία στις 11 θέσεις εργασίας, το 5% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων και το 5% των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχονται από τον τουρισμό. Η Ελλάδα λαμβάνει ετησίως – μόνο – 11 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και ως εκ τούτου οι προοπτικές για αύξηση των εσόδων και της απασχόλησης από την τουριστική βιομηχανία είναι τεράστιες. Αρκεί να λειτουργούμε στοιχειωδώς.

*μερική αναδημοσίευση από BHmagazino την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook