Η φωτογραφία του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην οποία εμφανίζεται ως ο «χαζός» της τάξης με το πλατύ χαμόγελο του να είναι γεμάτο έκπληξη, είναι σίγουρα η είδηση της ημέρας στη Γαλλία… και όχι μόνο.

Υπάρχει όμως και μία άλλη που ξεπερνάει την αρχική και έχει να κάνει με το γεγονός ότι στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός για την απόσυρσή της.

Για την ακρίβεια ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρισκόταν στο σχολείο το οποίο επισκέφτηκε ο Ολάντ με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην επαρχία Ντενέν, ήταν ο Denis Charlet. Οι φωτογραφίες του θα διανέμονταν στη συνέχεια σε άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, πράγμα που έγινε.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έστειλε e-mail σε όλους τους συνδρομητές του, ενημερώνοντάς τους ότι η φωτογραφία αποσύρθηκε. «Παρακαλούμε πολύ η φωτογραφία να αποσυρθεί από τις βάσεις δεδομένων σας», ήταν η παρότρυνση στους συνδρομητές, προφανώς σε συνέχεια παρέμβασης από τα Ηλύσια Πεδία.

Η είδηση ίσως και να περνούσε «στα ψιλά» αν το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στη Γαλλία, δεν ελάμβανε επιχορηγήσεις από την γαλλική κυβέρνηση, καθώς περίπου το 40% των εσόδων του πηγάζει από εκεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων διέψευσε την είδηση ότι υπήρξαν παρεμβάσεις για το κατέβασμα της φωτογραφίας και απέδωσε το γεγονός στην πολιτική του οργανισμού που απαγορεύει τη διανομή φωτογραφιών που γελοιοποιούν τους ανθρώπους.

Τόνισε μάλιστα ότι στη θέση της αρχικής φωτογραφίας ανέβασε μία άλλη, περισσότερο κολακευτική για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Και μπορεί το μήνυμα στον πίνακα από πίσω να έγραφε «σήμερα είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», το μήνυμα όμως πίσω από τις λέξεις είναι άλλο.

Το αν δηλαδή στήνεται ένας τέτοιος μηχανισμός για μια αστεία φωτογραφία, φαντάζεται κανείς το παρασκήνιο σε πολύ πιο σημαντικά για τη διεθνή πολιτική σκηνή θέματα.

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook