Με αλλαγές στη ρύθμιση για τις μεταγραφές των φοιτητών ψηφίστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ειδικότερα, με την αλλαγή δικαίωμα μεταγραφής έχουν φοιτητές εφόσον «το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ» από 7.500 ευρώ που ήταν αρχικά. Παράλληλα αυξάνεται από 10% σε 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, το ποσοστό φοιτητών που μπορούν να πάρουν μεταγραφή σε Σχολή ή Τμήμα με έδρα τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο θα υπάρξει ειδική μέριμνα και για τους φοιτητές ε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Πέραν αυτών, ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα του 5ετούς διαλόγου που ξεκίνησε από το «πόρισμα Μπαμπινιώτη» ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι «να αναβαθμιστεί η ραχοκοκαλιά του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή το Γυμνάσιο και το Λύκειο».
Επισήμανε τα «πρότυπα – αριστείας» όπως τα χαρακτήρισε σχολεία παλαιότερων δεκαετιών και πρόσθεσε ότι την τελευταία 20ετία « στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγινε πολλαπλασιασμός ειδικοτήτων για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών. Ενα δαιδαλώδες σύστημα που εξυπηρετεί την διαφθορά και προκαλεί την κατάρρευση της εκπαίδευσης».
Υποστήριξε δε ότι η στρέβλωση της τελευταίας 20ετίας έγκειται στο ότι « Ωθήσαμε τα παιδιά προς μια κατεύθυνση στην απόληξη της οποίας υπήρχε το Δημόσιο. Καταργήθηκαν οι δεξιότητες και φτάσαμε στην Ελλάδα που δεν παράγει. Αυτό αποτελεί την μεγάλη αιτία της κρίσης. Δεν παράγουμε ως χώρα γιατί οδηγήσαμε τους νέους στην απώλεια δεξιοτήτων. Με το νομοσχέδιο επιχειρούμε να συνδέουμε την εκπαίδευση με την εργασία σε κλάδους».

«Κανείς άνεργος από την διαθεσιμότητα»

Πέραν αυτών ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της διαθεσιμότητας λέγοντας ότι «μας απασχολεί και θα το δούμε μέχρι τέλος ώστε κανείς να μην μείνει άνεργος και αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα» και συμπλήρωσε πως «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να είναι και οι εκπαιδευτικοί στην τάξη και να έχουμε ηρεμία και ομαλότητα» ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση «να αφήσει εκτός σχολικών αιθουσών τις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook