Η παγκόσμια οικονομία, αλλά κυρίως η κρίση στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες της Συνόδου της ομάδας των G20, που άρχισε σήμερα στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σε κλίμα… ψυχροπολεμικό.

Παρά το γεγονός ότι αντάλλαξαν χειραψία, η ψυχρότητα στις σχέσεις ανάμεσα σε Πούτιν και Ομπάμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Μόνος στο δείπνο ο Ομπάμα

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε μόνος, μετά την άφιξη της ομάδας των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνοδεύονταν από τον οικοδεσπότη τους, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για το δείπνο με το οποίο θα κλείσει η πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε γύρω στις 20:50 (ώρα Ελλάδας), περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη των υπόλοιπων καλεσμένων, στο μέγαρο Πέτερχοφ για το δείπνο, στο οποίο κυριαρχεί να κυριαρχήσει το ζήτημα της Συρίας, έπειτα και από πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κάμερον: Έχουμε νέα στοιχεία για χρήση χημικών

Πριν το δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ βρετανική πηγή διευκρίνισε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού ήταν αέριο σαρίν.

«Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια» της συριακής πρωτεύουσας, είπε ο Κάμερον στο BBC.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι επιδιώκει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) η επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία.

newpost.gr