Μεταξύ της πολυπληθούς αποστολής που βρίσκεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο του 8ου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν συμμετάσχει σε όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις. Ένας εξ αυτών, στέλεχος με πολυετή θητεία σε σημαντικούς επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού που σήμερα κατέχει υψηλόβαθμη θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, ανεπιφύλακτα χαρακτήρισε το εφετινό roadshow ως το σημαντικότερο στην μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού.

Δεν είναι μόνο ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των συναντήσεων που πραγματοποιούνται με τα στελέχη των 27 εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν, ούτε το μέγεθος και η πληθώρα των funds που ξεπέρασαν τελικώς τα 120, αλλά η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται. Με την ελληνική οικονομία να εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης, τις συστημικές τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς και την κατεύθυνση των διεθνών κεφαλαίων να αλλάζει λόγω Fed, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνεται εκ νέου για ελληνικά assets.

Στην πλειονότητά τους τα στελέχη της αγοράς που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα για τις ανάγκες του roadshow αναμένουν σταδιακά αύξηση των εισροών από το εξωτερικό. Προσθέτουν, επίσης με νόημα, πως η έλευση μεγάλου αριθμού πρωτοεμφανιζόμενων funds δεν σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση της αγοράς, αλλά με την σταδιακή αλλαγή της αντίληψης των αγορών απέναντι στη χώρα. Καταλήγουν, δε, στο συμπέρασμα πως από τη στιγμή που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει σταθεροποιηθεί, το πρόβλημα της κρατικής ρευστότητας έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πιο διαχείρισιμη σε σχέση με το παρελθόν, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως τα τέλη του έτους θα σημάνει «καμπανάκι» εισόδου νέων παικτών στην αγορά.

Έως ότου συμβεί αυτό, η εντύπωση που αποκομίζουν επιχειρηματίες και στελέχη από τις συζητήσεις τους με τους ξένους διαχειριστές είναι πως στην παρούσα φάση πραγματοποιείται ένα εκτενές «σκανάρισμα» της αγοράς. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες, με τους ξένους να επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν το προφίλ της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, ποιοι είναι δηλαδή σε βάθος οι προσδιοριστικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την κερδοφορία τους σε μια οικονομία όπως η ελληνική, καθώς και στα warrants, δεδομένου του σύνθετου χαρακτήρα των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών που βρίσκονται εδώ στο Λονδίνο, πέραν της ομοφωνίας για το θετικό κλίμα του rοadshow, το ζήτημα της ρευστότητας συνεχίζει να παραμένει κυρίαρχο. Ορισμένοι μιλούν για συνεχιζόμενη αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας από το κράτος και άλλοι εστιάζουν στις πρωτοφανείς –παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις– καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Το κατά γενική ομολογία, πάντως, καλό κλίμα του εφετινού roadshow αποτυπώθηκε και στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες το βράδυ στο Tramp Private Club στο Mayfair, στην οποία υπήρξε αυξημένη προσέλευση.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει εκ νέου συναντήσεις των 27 εισηγμένων με διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, ενώ ξεκινούν τις επαφές τους και οι μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. που μετέχουν στη διοργάνωση.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook